14/11/2011

VITO laat Aqua Drone te water, een meetplatform van de nieuwe generatie

Terug naar artikeloverzicht

Mol, 14 november 2011 – Vanmiddag om 12 uur lanceerde VITO de Aqua DroneTM, een onbemand mobiel meetplatform om oppervlaktewater te monitoren. Dit ultrageavanceerde meetsysteem is uitgerust om een uiterst nauwkeurig beeld te geven van de toestand van rivieren, waterbekkens, havendokken en kustwater. De onderzoekers zetten de verzamelde meetgegevens vervolgens om tot pasklare informatie voor de opdrachtgever, bv. waterbeheerders en bedrijven in de water-sector. Tijdens een testvaart in Mol demonstreerde VITO de werking van het systeem.

Hoe evolueert de waterkwaliteit van een rivier? Hoe en waar tijdig ingrijpen bij een milieu-incident met mogelijke impact op de drinkwaterkwaliteit? Wanneer moet er gebaggerd worden? Waterlopen  en –reservoirs zijn complexe systemen, en dus is een groot aantal parameters en metingen nodig om  beslissingen te nemen. Waterbeheerders en bedrijven in de watersector hebben daarom behoefte aan meetplatformen die met een breed vizier de watertoestand opvolgen en de metingen vervolgens vertalen naar concrete informatie, waarop zij hun beslissingen kunnen baseren.

Waterdiepte en waterkwaliteit
De Aqua DroneTM past helemaal in de  evolutie naar geïntegreerde en intelligente meetsystemen. Het toestel kan zowel hydrografische metingen uitvoeren, zoals de diepte van de waterkolom, als een uitgebreid aanbod van waterkwaliteitsmetingen. De Aqua DroneTM opereert in ondiep water en op moeilijk bereikbare plaatsen, en is inzetbaar op rivieren, meren, vijvers, kanalen en zelfs langs kustgebieden. Het toestel werkt autonoom: zijn opdrachten krijgt het draadloos doorgestuurd en de navigatie gebeurt via een geavanceerd gps-systeem. Zijn de meetresultaten eenmaal geregistreerd, dan worden ze getransfereerd naar een datacenter, waar ze met slimme software vertaald worden naar gebruiksklare informatieproducten. Voorbeelden zijn driedimensionale kaarten van de waterdiepte of de identificatie van drinkwaterverontreinigingen in spaarbekkens.

“Vergeleken met vaste sensoren verspreid over het watersysteem, leveren de metingen van de Aqua DroneTM vollediger datareeksen op. Dezelfde informatie genereren met vaste sensoren of bemande surveyboten, kost veel meer tijd en geld”, zegt Piet Seuntjens, projectleider bij VITO.

Sensornetwerken
De Aqua DroneTM is ontworpen om lokale meetgegevens over waterlopen en wachtbekkens te verzamelen met een hoge nauwkeurigheid. In combinatie met informatie afkomstig van andere types sensoren, denk maar aan geodata, wordt de toegevoegde waarde van het meettoestel nog groter. Een voorbeeld: kleurgradiënten op luchtfoto’s geven snel een idee van de spreiding van algen in watersystemen. Om de exacte algenconcentratie op een bepaalde plaats te meten, zijn in-situmetingen noodzakelijk,  bv. met de Aqua DroneTM. Beide soorten data zijn complementair en leveren zo nieuwe, beslissingsondersteunende informatie op. Combinaties van sensoren – ook wel sensornetwerken genoemd – luiden dus een nieuwe generatie van watermonitoring in, met  vele toepassingsmogelijkheden.

Piet Seuntjens: “Vlaanderen heeft nog een weg af te leggen om de goede watertoestand te bereiken die de Europese kaderrichtlijn Water oplegt. Om de voortgang van de waterkwaliteit en het effect van de maatregelen op de voet te kunnen volgen en accuraat te kunnen voorspellen, groeit de nood aan performante en slimme meetsystemen zoals de Aqua DroneTM. Ze zijn ook een grote hulp voor baggerfirma’s, havenontwikkelaars en andere bedrijven in de watersector die hun waterwerken nog performanter, efficiënter en rendabeler willen maken

Bron : VITO