09/03/2007

Vissers werken mee aan een propere zee.

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag, 2 maart, geeft minister van de Noordzee, Renaat LANDUYT het startsein voor het "Fishing for Litter"-project. Samen met de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO) en AG Haven Oostende wil hij vissers ertoe aanzetten om ook het afval dat in hun netten verzeild is geraakt aan wal te brengen. De drie grote vissershavens Oostende, Nieuwpoort en Zeebrugge nemen deel aan het project. Minister Landuyt heeft hiervoor 30.000 vrijgemaakt.

Zoals de naam al laat uitschijnen wil het "Fishing for Litter" project de vissers aanmoedigen om alle afval dat ze in hun netten opvissen, zoals plastiek, flessen,  metaalresten, ed...,  niet langer overboord te gooien, maar in speciale afvalzakken (big bags) op te bergen. Deze zakken worden gratis ter beschikking gesteld door de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling. Eenmaal vol, worden ze gedeponeerd op vaste locaties in de havens van Oostende, Nieuwpoort en Zeebrugge, waar ze op vrijdag worden opgehaald door AG Haven Oostende voor verdere sortering. Zo helpen de vissers de vervuiling van de zee en de bijhorende milieueffecten tegen te gaan.

Met dit project draagt Belgi bij tot het internationaal "Fishing for Litter"-initiatief waar onder meer ook Nederland, Denemarken, Zweden, Schotland en Engeland aan deelnemen. Zo hebben 58 Europese vissersschepen tussen 2002 en 2004 500.000 kg afval uit de Noordzee opgehaald en 11 Nederlandse vaartuigen nog eens 40.000 kg op zes maanden tijd in 2005. Belgi wil nu ook zijn steentje bijdragen. Hiermee wordt tevens tegemoet gekomen aan de afspraken die minister van de Noordzee Renaat Landuyt vorig jaar heeft gemaakt op de ministerile vergadering over de impact van visserij en scheepvaart op het marien milieu in Gteborg.

Minister Renaat Landuyt: "Via dit project kunnen ook de vissers op een heel eenvoudige manier hun steentje bijdragen voor een propere zee. Van een propere zee wordt iedereen beter, niet enkel het leven in zee, maar ook de mensen die van de zee leven."