20/08/2013

Vijf nieuwe bebossingsprojecten goedgekeurd

Back to article overview

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege keurde vijf nieuwe bebossingsprojecten goed. Het zijn projecten van gemeenten die reageerden op de oproep in februari 2013 van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) om een project in te dienen voor de aankoop van nog niet eerder beboste terreinen. De middelen komen uit het Bossencompensatiefonds dat minister Schauvliege sinds 2011 opengesteld heeft voor lokale projecten van gemeenten en provincies.

ANB ontving 16 projectaanvragen in het kader van de oproep 2013. Daaruit selecteerde een jury vijf laureaten. Projecten die stadsrandbossen, lokale bosuitbreidingsinitiatieven of speelbossen versterken, kregen voorrang, net als projecten gelegen in Speciale Beschermingszones (SBZ). Dit zijn gebieden met unieke topnatuur die extra aandacht vragen.

De laureaten zijn: Mechelen, Oostende, Ronse, Evergem en Stekene.

In Mechelen en Oostende gaat het om stadsrandbossen, in Evergem om lokale bosuitbreiding, in Stekene betreft het een speelbos. In Ronse ligt het terrein dat zal aangekocht en bebost worden in een Speciale Beschermingszone en draagt het bij tot de specifieke instandhoudingsdoelen. In totaal gaat het om een oppervlakte van 10,91 hectare en een bedrag van 230.900 euro. Het kleinste project heeft een oppervlakte van 0,50 ha, het grootste 5,71 ha.

De middelen voor deze projecten komen uit het Bossencompensatiefonds. Ontbossing is in Vlaanderen gekoppeld aan de plicht om het verlies aan bos te compenseren. Boscompensatie kan in natura, door compenserende bebossing of door het storten van een bosbehoudbijdrage in het Bossencompensatiefonds. De Vlaamse overheid heeft als opdracht om met de middelen uit dat fonds gronden aan te kopen en te bebossen, ter compensatie van de vergunde ontbossingen.

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege: “In 2011 besliste ik om het Bossencompensatiefonds open te stellen voor lokale besturen. De projectoproepen hebben ondertussen hun waarde en nut bewezen. Deze projecten geven gemeenten en provincies een financieel duwtje in de rug bij hun bosuitbreidingsprojecten. De middelen van de bossencompensatie worden zo goed en gericht besteed.”

Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur