15/12/2017

Vierde uitbreiding van natuurreservaat Wijngaardberg te Rotselaar

Back to article overview

Op 18 oktober 2017 ontving de Minaraad de adviesvraag betreffende de vierde uitbreiding van het natuurreservaat “Wijngaardberg” te Rotselaar.

De Minaraad heeft beslist om over dergelijke dossiers geen advies uit te brengen, in lijn met het unaniem advies van de Minaraad 2012|77 van 25 oktober 2012, naar aanleiding van de evaluatie van de instrumenten van natuur- en bosbeleid in functie van instandhoudingsdoelstellingen (par. 49, alinea 2).

De Minaraad wees in bovenstaand advies op het belang van de reservaten als instrumenten, prioritair geschikt voor habitats die een gespecialiseerd en actief beheer over de langere termijn vereisen, met aan natuur verbonden publieke diensten als hoofdfunctie.

Verder brachten de partners in de Minaraad volgende opmerkingen naar voor.

Natuurpunt

Natuurpunt stelt dat deze behandelde aanvraag tot erkenning als natuurreservaat werd ingediend volgens de wetgeving van het 'Natuurdecreet' (1997). Het dossier dient dan ook volgens die wetgeving afgehandeld te worden.

Landelijk Vlaanderen

Landelijk Vlaanderen merkt op dat het concept van visiegebied niet meer van toepassing is en dat uitbreidingszones met voorkooprechten afgeschaft zijn.

Boerenbond

Boerenbond wijst er op dat hetgeen wordt voorgesteld met betrekking tot het visiegebied niet overeen stemt met de overeenkomst die in 2015 werd opgemaakt tussen de gemeente, Boerenbond en Natuurpunt voor dat gebied (behoud fruitteelt).  Boerenbond vraagt dan ook dat visiegebied te schrappen of op zijn minst aan te passen aan hetgeen werd overeengekomen.

Hubertus Vereniging Vlaanderen

Hubertus Vereniging Vlaanderen formuleert geen opmerkingen bij dit dossier.

 

Bron: Minaraad, Vlaamse Overheid