26/09/2005

Verwerving emissierechten door federale overheid een stap dichter

Terug naar artikeloverzicht

De federale oproep tot projecten, die in het buitenland emissiereducties zullen realiseren en ons land emissierechten moeten opleveren om zijn reductiedoelstellingen in het kader van het Kyotoprotocol te realiseren, is een succes gebleken: liefst 36 kandidaatprojecten uit een 20-tal landen werden bij de Dienst Klimaatverandering van DG Leefmilieu ingediend.

Driekwart van de voorgestelde projecten beoogt emissiereducties in 14 ontwikkelingslanden. In vakjargon worden deze CDM-projecten genoemd, waarbij CDM staat voor Clean Development Mechanism - Mechanisme voor Schone Ontwikkeling. Een 9-tal projecten heeft betrekking op industrielanden (Hongarije, Rusland, Slovakije, Duitsland, Oekrane en Nieuw-Zeeland). We spreken hier van projecten van Gezamenlijke Toepassing of "Joint Implementation".

Belangrijk hierbij is dat het projectaanbod zowel afkomstig is uit een aantal landen die reeds een reputatie op de koolstofmarkt hebben opgebouwd (bv. India, China en Chili), als uit landen die specifiek beoogd werden omdat ze tot nu toe slechts weinig projecten hadden, nl. Afrikaanse landen, minst ontwikkelde landen en partnerlanden van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (waaronder Mali, Congo, Kenya, Burkina Faso, Senegal en Viet Nam). Ook Zuid-Amerika is als continent vrij goed vertegenwoordigd met o.m. Colombia, El Salvador, Brazili, Mexico en Argentini.
In deze eerste fase zullen de kandidaten gevalueerd worden op hun technische en financile capaciteiten, en op hun "bona fide"-karakter. De Delcrederedienst zal de Dienst Klimaatverandering bijstaan in het screenen van de financile situatie van de kandidaten.

In een tweede fase, die ingaat in november, zullen de geselecteerde kandidaten een meer gedetailleerd projectvoorstel kunnen indienen. De finale ondertekening van de contracten voor het aanleveren van de emissierechten wordt voorzien voor 2006.

De federale oproep legt sterk de nadruk op zowel de duurzaamheid als de zekerheid van levering van de geselecteerde projecten. Om een evenwichtig samengestelde portfolio van projecten te verkrijgen, werden bovendien 6 projectcategorien in het leven geroepen (projecten rond energie-efficintie, hernieuwbare energie of biomassa, kleinschalige projecten, projecten in Afrika en in de minst ontwikkelde landen). De Belgische JI/CDM Tender zal dus ongetwijfeld een niche van kwaliteit en duurzaamheid op de steeds groeiende koolstofmarkt invullen.

Achtergrondinformatie

In het kader van het Kyotoprotocol heeft Belgi de verbintenis aangegaan om in de periode 2008-2012 zijn broeikasgasemissies met 7,5 % te verminderen in vergelijking tot zijn emissies in 1990. Gezien de federale staatsstructuur werd de nationale reductie-inspanning verdeeld over de gewesten en de federale overheid. De federale overheid engageerde zich van zijn kant om in aanvulling op maatregelen die de emissies binnen Belgi moeten reduceren - voor de periode 2008-2012 emissierechten aan te kopen voor een equivalent van 2,4 miljoen ton CO2 per jaar. Een eerste budget van 10.000.000 euro is hiervoor vrijgemaakt. De Afdeling Klimaatverandering van het federale Directoraat-generaal Leefmilieu lanceerde hiervoor een aanbestedingsprocedure in de maand mei 2005 waarop tot vrijdag 23/09/2005 kon ingeschreven worden.

Voor meer informatie kan u steeds terecht op de website www.klimaat.be/jicdmtender

of bij

de federale Afdeling Klimaatverandering van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: 
Tine Heyse (tel.: 02/524.95.31)
Elisabeth Ellegaard (tel.: 02/524.95.30) 
Luc Dries (tel.: 02/524.95.39).

Bron : FOD Volksgezondheid,Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu