05/06/2009

Vervanging steenkool door biomassa in elektriciteitscentrales bevorderd

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister Hilde CREVITS heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist om het vervangen van steenkool door biomassa in elektriciteitscentrales te bevorderen. Tegelijk wordt voorkomen dat met de bijstook in afgeschreven kolencentrales buitensporige winsten worden gemaakt.

In steenkoolcentrales worden beperkte hoeveelheden biomassa bijgestookt. Die vervangen steenkool en besparen dus op brandstof en broeikasgasuitstoot. Biomassa vertegenwoordigt bijna 70% van de in Vlaanderen opgewekte groene stroom. De bijstook van biomassa in steenkoolcentrales vertegenwoordigt ongeveer de helft. Dit telt mee voor de Vlaamse en Europese groenestroomdoelstellingen.

De ondersteuning voor bijstook tot 60% wordt gehalveerd. Hierdoor wordt het voor de producenten interessanter om grotere hoeveelheden biomassa bij te stoken. Want de bijstook wordt vanaf 60% wel nog volledig ondersteund. Door de halvering van de steun voor de bijstook tot 60% wordt tevens vermeden dat bijkomende bijstook tot overdreven winsten aanleiding zou geven. En door de ondersteuning tot 60% niet volledig te schrappen, wordt ook vermeden dat biomassa terug door steenkool wordt vervangen.

"Wie de bijstook van biomassa tracht te bevorderen, riskeert de overdreven winsten nog op te drijven. Wie de buitensporige winsten tracht af te romen, riskeert biomassa zelfs door steenkool te vervangen in plaats van omgekeerd. Door de halvering van de steun van de bijstook van biomassa tot 60% heb ik beide ongewenste gevolgen ondervangen", stelt Vlaams minister Hilde Crevits. "We vermijden dat het aandeel biomassa stagneert of gereduceerd wordt. En tegelijk bestrijden we consumptieprijzen die niet in verhouding staan tot de productiekosten. Hiermee sla ik twee vliegen in n klap, een ecologische en een sociaal-economische."

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering