Vervang je loden leidingen

Gepubliceerd op 22/01/2018

In heel wat oude huizen en gebouwen loopt het kraantjeswater door loden leidingen. Lood kan oplossen in het kraantjeswater en zo onze gezondheid schaden. De Vlaamse Milieumaatschappij roept op om loden leidingen te vervangen.

Tot 1970 legde men in heel wat huizen loden waterleidingen. Lood is sterk, waterdicht en toch buigzaam: het ideale materiaal. Intussen weten we dat lood giftig is: het stapelt zich op in het lichaam en tast het zenuwstelsel aan. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen ziek worden als ze water met lood drinken.

“Gezinnen die in een ouder huis wonen, doen er goed aan hun woning te controleren. Dat geldt ook voor gerenoveerde huizen, want niet elke renovatie gebeurt even grondig. Moeilijk bereikbare leidingen laat men soms gewoon liggen”, vertelt Katrien Smet van de VMM. “Ook in scholen waar kinderen kraantjeswater drinken, is een grondige controle aangewezen, evenals in kinderdagverblijven en jeugdlokalen. Veel openbare gebouwen staan er al lang, dan is een controle geen overbodige luxe.”

De informatie richt zich tot een breed publiek: gezinnen met kinderen, bejaarden die nog in hun oude huis wonen, schooldirecteurs, kinderverzorgsters, bouwvakkers, loodgieters, architecten ... Gezond drinkwater, daar zorgen we samen voor.

Meer weten?

 

 

 

Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid