24/10/2007

Versie 2 van Biologische Waarderingskaart aangepast

Terug naar artikeloverzicht

Via de Biologische Waarderingskaart (BWK) brengt het INBO de waarde van de natuur in Vlaanderen in kaart. We maken een uniforme inventarisatie en evaluatie van het hele Vlaamse grondgebied aan de hand van een set karteringseenheden, die staan voor vegetaties, grondgebruik en kleine landschapselementen. We duiden ook gebieden aan die belangrijk zijn voor dieren.  Sinds 1997 maken we een vernieuwde BWK, versie 2. Hier werken we met een grotere nauwkeurigheid en detaillering, besteden we meer aandacht aan kleine landschapselementen en geven we relicten aan van halfnatuurlijke graslanden in cultuurgraslanden of van (half-)natuurlijke vegetaties in populieren- en andere aanplanten. Verder werken we inconsequenties weg in de waardering en schatten we percelen met een gemengde plantengroei beter naar hun ecologische waarde. Ook voor de afbakening van faunistisch belangrijke gebieden gaan we systematischer te werk, met controleerbare criteria.

Versie 2 van de Biologische Waarderingskaart en de kaart van de Faunistisch Belangrijke Gebieden zijn vanaf nu beschikbaar voor 28 van de 43 kaartbladen. Nieuw beschikbare kaartbladen zijn de kaartblokken 1-7, 4-11-12, 6-14 en 33-41 (zie figuur, nummering zoals de topografische kaarten).

Momenteel is ongeveer 99% van Vlaanderen opnieuw in kaart gebracht, maar verschillende kaartblokken zijn nog in ontwerp. Eindafwerking is voorzien in 2008.
Het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) stelt de kaarten beschikbaar op http://giraf.agiv.be

Meer info over de Biologische Waarderingskaart vind je op http://www.inbo.be/content/page.asp?pid=PUB_BWK_versie2_AGIV

Bron : INBO