22/06/2011

Verschijning van de norm ISO 50001:2011 Energiemanagementsystemen

Terug naar artikeloverzicht

In de gegeven economische en milieu-omstandigheden is energie-efficiëntie een prioritaire en strategische doelstelling voor bedrijven en elke andere organisatie.
Voortbouwend op de Europese norm EN 16001"Energiemanagementsystemen - Eisen met richtlijn voor gebruik", luidt deze internationale norm een nieuwe fase in met een uitbreiding van het mondiale draagvlak,. Deze norm kan een positieve impact hebben op 60 % van het wereldwijde energieverbruik.

De ISO 50001 reikt organisaties en bedrijven beheersstrategieën aan om hun energie-efficiëntie te verhogen, kosten te besparen en hun milieuprestatie te verbeteren.
De norm biedt organisaties en bedrijven een erkend kader voor het integreren van energie-efficiëntie in hun managementpraktijken. Multinationals zullen zo beschikken over een unieke, geharmoniseerde norm voor toepassing in al hun vestigingen, met een logische en samenhangende methodologie waarmee noodzakelijke verbeteringen kunnen worden geïdentificeerd en geïmplementeerd.

De doelstellingen van de norm zijn onder meer:

  • organisaties helpen om op meer doordachte wijze hun bestaande energieverbruikende bedrijfsmiddelen te gebruiken;
  • advies geven in verband met vergelijkende beoordelingen ('benchmarking'), meetmethoden, documentatie en rapportering over verbeteringen met betrekking tot het energieverbruik en de verwachte verminderingen van de broeikasgasemissies;
  • zorgen voor transparantie en een vlottere communicatie over het management van energiebronnen;
  • optimale energiemanagement prakrijken promoten en correcte handelwijzen in dit domein versterken ;
  • operationele eenheden helpen bij het beoordelen van en toekennen van prioriteit aan de toepassing van nieuwe technologieën met een hoog energierendement;
  • verbeteringen op het vlak van energiemanagement vergemakkelijken in het kader van projecten rond vermindering van broeikasgasemissies.
  • de integratie in andere bestaande managementsystemen mogelijk maken (milieu, gezondheid en veiligheid enz.).

De ISO 50001 steunt op elementen die eigen zijn aan alle ISO-managementsysteemnormen, hetgeen ook de compatibiliteit ervan met de ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en ISO 14001 (milieumanagement) waarborgt.

Bron : NBN

___________________________

Extra info :