29/07/2022

Vernietigingsberoep tegen beslissing uitstel nieuwe nettarieven

digitale meter
Terug naar artikeloverzicht

27-07-2022 - De Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door Minister Demir, heeft een vernietigingsberoep ingediend tegen de beslissing van de VREG over het uitstel van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder het capaciteitstarief. We betreuren die beslissing om beroep aan te tekenen. De hervorming van de nettarieven is een noodzakelijke stap in het belang van alle Vlaamse gezinnen en bedrijven. Samen met Fluvius en de leveranciers werken wij verder toe naar een invoering op 1 januari 2023.

Vernietigingsberoep uitstel invoering nieuwe nettarieven

Minister Demir heeft een vernietigingsberoep ingediend tegen onze recente beslissing om de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder het capaciteitstarief, een laatste keer uit te stellen met 6 maanden naar 1 januari 2023. We betreuren de juridische stappen die de Minister nu neemt, maar in een rechtstaat beschikt ze over de mogelijkheid om dat te doen. De aangevochten beslissing gaat enkel over het uitstel van de invoering van de nieuwe nettarieven, niet over de hervorming zelf.

Studie in opdracht van de Minister bevestigt maatschappelijk belang nieuwe nettarieven

Het capaciteitstarief is een noodzakelijke en logische stap met het oog op de energietransitie. Dat bevestigt de studie die de Minister eind vorig jaar zelf liet uitvoeren door de UGent over de impact van het capaciteitstarief. Met het capaciteitstarief moedigen we gezinnen en bedrijven aan om het elektriciteitsnet efficiënt te gebruiken. Zo beperken we samen de miljardeninvesteringen in het net die nodig zijn om de energietransitie mogelijk te maken. Dan blijven de nettarieven in de toekomst voor iedereen betaalbaar.

VREG blijft samen met sector toewerken naar invoering nieuwe nettarieven op 1 januari 2023

Het vernietigingsberoep verandert op dit moment niets aan onze aanpak. Fluvius en de leveranciers werken verder aan de implementatie van de nieuwe nettarieven in de marktsystemen en samen bereiden we onze brede communicatie voor dit najaar verder voor.

Meer weten? 

 

 

Bron: © 2022 VREG