06/02/2023

Vergelijk uw lopend contract in de V-test®

elektriciteit_licht_lamp
Terug naar artikeloverzicht

De VREG breidt de V‐test® uit met een nieuwe mogelijkheid. Vanaf vandaag zien gezinnen en kmo’s hun lopend energiecontract in de resultatenlijst van de V‐test®. Zo kunnen ze hun lopend contract makkelijk vergelijken met het aanbod van nieuwe contracten in de V‐test®. Ze weten dan in één oogopslag of ze voordeel kunnen doen door te veranderen. 

Lopend energiecontract in de V‐test®: vergelijken wordt makkelijker 

Doe je een voordeel door te veranderen van energiecontract? Dat willen consumenten graag weten. Zeker nu de energieprijzen de voorbije periode sterk daalden. Tot nu was dat een moeilijke oefening om te maken. Je moest contracten en tariefkaarten opzoeken en formules vergelijken. Daar komt nu verandering in. Vanaf nu zien gebruikers hun lopend energiecontract in de resultatenlijst van de V‐test®. 

Hoe schat de V‐test® de jaarkost voor je lopend contract in?

De V‐test® beschikt over een databank van contracten. Door je contract te kiezen uit de lijst kan je je lopend contract vergelijken met het huidig aanbod op de markt. En dat op basis van je verbruik.  
De V‐test® berekent dan de geschatte jaarkost voor je lopend contract. Je ziet een volledige jaarprijs voor je contract, inclusief nettarieven en heffingen. Voor variabele contracten gebruikt de V‐test® een gemiddelde waarde voor de indexatieparameter voor de komende 12 maanden.  

Positionering tussen aanbod

Met de nieuwe mogelijkheid positioneert de V‐test® je huidig aardgas‐ en/of elektriciteitscontract in de resultatenlijst tussen het aanbod in de markt. Wil je daarmee aan de slag? Dan moet je een persoonlijk profiel aanmaken. Heb je in dat profiel alle gegevens over je contract ingevuld? Dan zie je in één oogopslag of het interessant is om naar een nieuw contract over te stappen of niet. In de databank zitten afnamecontracten vanaf 1 januari 2021 en groepsaankopen vanaf 1 juni 2022. Contracten van leveranciers die een klantenstop houden zitten niet in de databank. Consumenten met een variabel contract van voor 1 januari 2021 kunnen aan de slag met het dashboard energiekost vergelijken. Dat dashboard lanceerde de VREG in het najaar van 2022 om consumenten de mogelijkheid te geven te vergelijken.

Meer informatie: V‐test®

 

 

Bron: © 2023 VREG - Alle rechten voorbehouden