03/11/2004

Verdrag van Aarhus : Openbare raadpleging

Terug naar artikeloverzicht

Het Verdrag van Aarhus brengt mensenrechten en milieurechten samen. Dit verdrag kent aan burgers en ngo's het recht toe met kennis van zaken te handelen om het milieu te beschermen. Meer bepaald creert het Verdrag van Aarhus volgende rechten voor het publiek :

  • toegang tot de informatie over leefmilieu in het bezit van de overheden;
  • inspraak bij de besluitvorming over het milieu bij het toestaan van specifieke activiteiten en bij het uitwerken van plannen en programma's op het gebied van leefmilieu;
  • toegang tot het gerecht bij schending van de rechten van de toegang tot de informatie en van inspraak, maar ook in geval van algemene schending van het milieurecht.

Dit verdrag werd in 1998 te Aarhus (Denemarken) aangenomen door de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UN/ECE) en werd door 39 Europese landen ondertekend. Het verdrag is in april 2003 in werking getreden. Vandaag zijn meer dan 30 landen, waaronder ook Belgi, toegetreden tot het verdrag.

In januari 2005 moet Belgi aan de internationale gemeenschap uitleggen hoe ons land het Verdrag van Aarhus heeft omgezet in haar zijn regelgeving en het concreet toepast. De drie gewesten en de federale overheid bereiden daartoe een rapport voor dat in Genve (Zwitserland) zal worden voorgesteld. De verschillende ontwerprapporten zijn klaar. In de lijn van de bepalingen in het Verdrag van Aarhus krijgt u inspraak bij de opmaak van het definitieve rapport.

U kan ook de ontwerpverslagen van de verschillende overheden van 1 november 2004 tot 30 november 2004 inkijken op hun respectieve websites:
U hebt tot 30 november 2004 tijd om uw opmerkingen door te geven.

Verdere info Verdrag van Aarhus