01/04/2019

Verbetering grondwaterstanden, maar trager dan normaal

Back to article overview
Het grondwater in Vlaanderen is zich stilaan aan het herstellen na de droge zomer. Op de meeste plaatsen zijn de grondwaterstanden al een heel stuk gestegen na de droge zomer, maar normaal moet het grondwater in deze periode van het jaar zijn hoogste niveau bereiken. Dit niveau bereiken we op de meeste plaatsen nog niet. Vooral in het oosten van Vlaanderen blijven de standen laag voor de tijd van het jaar.
 

Droog najaar, normale winter

Deze winter is er op de meeste plaatsen in Vlaanderen een normale hoeveelheid neerslag gevallen. Rond Eeklo viel er bijna 25% minder dan gemiddeld, rond Leuven dan weer 20% meer. Deze herfst viel er bijna overal in Vlaanderen wel wat minder neerslag dan normaal. Rond Antwerpen viel er zelfs minder dan 50% van wat er normaal valt in de herfst.

Na de droge zomer van vorig jaar stonden de grondwaterpeilen zeer laag, en in het najaar  verliep de aanvulling van de grondwaterpeilen door de beperkte neerslag trager dan normaal. Pas sinds begin maart zien we dat de grondwaterstand op de meeste meetplaatsen normaal is.

Als we dit vergelijken met voorbije jaren, is het droger dan anders in maart (zie figuur). Vooral in het oosten van Vlaanderen is dat het geval.

Hoe werkt het?

Ons grondwatersysteem is voortdurend in beweging. In de zomer dalen de niveaus:

  • Planten gebruiken heel wat grondwater om te groeien
  • Een deel verdampt door de hogere temperaturen

In de winter krijgt het systeem meestal de kans om zich weer te herstellen:

  • Door de koudere temperaturen is er geen verdamping
  • Planten verbruiken geen water meer.

De neerslag kan in de bodem indringen en vult de freatische grondwaterpeilen aan – dat zijn de hoogstgelegen lagen waarop je stoot als je een gat boort. In een normaal jaar staat het grondwater op het einde van de winter op het hoogste niveau.

Volg de grondwaterstanden op de voet op dov.vlaanderen.be

 
Bron: Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Overheid