22/04/2010

VDAB krijgt Bosereprijs 2010

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag reikt de Vereniging voor Bos in Vlaanderen de Bosereprijs 2010 uit aan de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). De VDAB krijgt deze erkenning omwille van de belangrijke bijdrage die ze vorig jaar geleverd heeft aan de bosuitbreiding in Vlaanderen. Samen met de VBV-campagne 1 Miljoen Bomen voor Vlaanderen plantte VDAB maar liefst 5 nieuwe bossen aan vorig jaar, één in elke provincie. Bovendien kwamen niet minder dan 1.500 VDAB-medewerkers enthousiast mee boompjes planten.

Gedelegeerd bestuurder Fons Leroy van VDAB, die zelf de handen uit de mouwen stak in Erpe Mere, stelde het zo: “VDAB laat niet alleen mensen, maar ook bomen groeien.”

Al 39 jaar zet de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) elk jaar een persoon of organisatie in de bosbloemetjes1 die zich in het recente verleden verdienstelijk heeft gemaakt voor het bos in Vlaanderen. Voor 2010 is de keuze op de VDAB gevallen, waarmee deze organisatie een illuster lijstje van laureaten als weerman Frank Deboosere en de Vlaamse Liga tegen Kanker, en Minister van Staat Jean-Luc Dehaene vervoegt.

Professor Bart Muys, voorzitter van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen: “Ik ben bijzonder verheugd dit jaar de Bosereprijs 2010 aan VDAB te mogen uitreiken. Het engagement van VDAB voor meer bos in Vlaanderen bewijst immers dat het draagvlak voor een groener Vlaanderen steeds groter wordt. Organisaties als VDAB spelen een cruciale sociale rol in onze maatschappij, maar zal je misschien nog niet meteen associëren met de zorg voor het bos en ons leefmilieu. Het feit dat ze hieraan toch een dergelijk belangrijke bijdrage leveren, bewijst dat maatschappelijk bewuste organisaties ook op dit plan een belangrijke voortrekkersrol kunnen spelen. De positieve link tussen ecologie en economie wordt door deze VDAB-steun perfect geïllustreerd: het toont aan dat de aandacht voor een kwaliteitsvolle natuur en een leefbaar Vlaanderen onlosmakelijk verbonden kan zijn met onze zorg voor een duurzame economie en een gezonde arbeidsmarkt. Ik ben VDAB, als voortrekker voor het sociale Vlaanderen, dan ook zeer dankbaar voor hun medewerking aan onze campagne 1 Miljoen Bomen voor Vlaanderen

Twintigjarig bestaan: een groen gebeuren. Ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan organiseerde VDAB immers een personeelsactiviteit met wel zéér groene allure: in elke provincie kon de campagne 1 Miljoen Bomen voor Vlaanderen, een initiatief van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, immers rekenen op de volle steun en de vele helpende handen van VDAB en haar medewerkers.
Resultaat: op 8 november werd op 1 dag tijd door de VDAB-boomplanters maar liefst 8,58 hectare nieuw bos aangelegd, 1 bos per provincie, of zo een twintigduizend bomen in het totaal. Vanaf nu staat de B in VDAB ook een beetje voor - juist, u raadt het goed – het Bos!

De aanplantdag. Onder een stralende zon staken maar liefst 1500 VDAB-medewerkers de schop in de grond, en werd er in Ieper (3 hectare), Boortmeerbeek (1,35 hectare), Erpe-Mere (1,18 hectare), Zandhoven (2,15 hectare) en Gingelom (0,9 hectare) een geweldige bosactiviteit georganiseerd. VBV en de betrokken eigenaars zorgden ervoor dat het om ecologisch zeer verantwoorde aanplantingen ging, met inheemse boom- en struiksoorten als Zwarte els, Linde, Zomereik, Hazelaar, Gelderse Roos, Spork en Lijsterbes, Meidoorn en Sleedoorn, … Op vijf plaatsen in Vlaanderen wordt het dus opnieuw goed toeven, niet alleen voor de mens, maar ook als hotspot voor tal van dier- en plantensoorten die het elders niet altijd makkelijk hebben.

De campagne 1 Miljoen Bomen voor Vlaanderen. Een goed jaar geleden werd de campagne 1 Miljoen Bomen voor Vlaanderen gelanceerd. Een enorme uitdaging voor de bosarmste regio van Europa, maar wel noodzakelijk. Bomen en bossen zijn immers heel belangrijk voor een gezonde leefomgeving voor de mens. Als “natuurlijke airconditioning”, als “fijn-stofzuigers”, als “zuivere-luchtfabrieken” spelen ze een bijzonder belangrijke rol voor ons welzijn. Bovendien vormen toegankelijke bossen belangrijke rustpunten en favoriete ontspanningsoorden in een fel verstedelijkt Vlaanderen. Met deze campagne trachten we iedereen bij het bosverhaal te betrekken, en kleuren we Vlaanderen langzaam maar zeker een stukje groener.

Deze samenwerking tussen de Vereniging voor Bos in Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos werd geïnspireerd door de internationale Billion Tree Campaign van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP). Deze wereldwijde campagne was een initiatief van de Keniaanse academica en milieu-activiste Wangari Maathai. Zij vertaalde de internationale aandacht voor het planten van bomen, die gepaard ging met haar uitverkiezing tot Nobelprijswinnares voor de Vrede, in een grote uitdaging aan de wereldgemeenschap: 1 miljard nieuwe bomen. Haar uitdaging werd een groot succes, wereldwijd zijn er inmiddels immers meer dan 10 miljard boompjes geregistreerd, en streeft men naar 12 miljard. VBV vertaalde de oorspronkelijke doelstelling – 1 miljard bomen voor 6 miljard aardbewoners – naar de Vlaamse context: 1 miljoen bomen voor en door 6 miljoen Vlamingen. Het Vlaamse Ministerie van Leefmilieu en het Agentschap voor Natuur en Bos zagen potentieel in deze uitdaging en besloten er hun volle steun aan te verlenen. Concreet streeft VBV in deze campagne naar 1 miljoen nieuwe bomen, naar 500 hectare bosuitbreiding, waarvan 300 hectare in Vlaanderen en 200 hectare in de tropen, naar een grote uitstraling van het project en naar een stijgende aandacht voor het bos. Vernieuwend aan dit project is bovendien dat er gewerkt wordt d.m.v. nauwe samenwerkingsverbanden met privé-eigenaars maar ook met de bedrijfswereld. Door deze innovatieve partnerschappen worden actoren geactiveerd en betrokken die in het verleden soms slechts weinig konden bijdragen tot een groener Vlaanderen.

Economie en Ecologie. People, Profit, Planet… De idee dat ook de derde P, onze planeet, een belangrijke plaats opeist in ons economisch bestel groeit. Termen als Groene Economie en Green New Deal tref je meer en meer aan; ze wijzen op een stilaan wijzigende visie op economie, en op een groeiend besef dat onze economische acties gebaseerd zijn op natuurlijke rijkdommen en dus ook op een noodzaak hier op een duurzame wijze mee om te springen. VDAB speelt hierin een voorbeeldrol. Niet alleen door haar prominente positie in de maatschappij, maar ook dus door een klaar en duidelijk engagement tot duurzaam ondernemen. Als er ergens een Dikketruiendag of een Ik-Kyoto-campagne wordt georganiseerd, dan kan je er vanop aan dat VDAB erbij is. Maar naast sensibiliserende campagnes neemt VDAB ook het voortouw in de reductie van de eigen energievraag, in de omschakeling naar gerecycleerd papier, en ook op vlak van afvalpreventie en duurzame mobiliteit is er een gestage verbetering merkbaar.

De aanleg van 5 nieuwe bossen was een perfecte illustratie van dit doorgedreven milieubewustzijn van VDAB, zowel intern als naar de buitenwereld toe. Door permanent aandacht te schenken aan interne en externe verduurzaming geeft VDAB immers het voorbeeld aan tal van andere actoren, klein en groot, om duurzamer door het leven en de arbeid te gaan, en om aandacht en respect voor natuur en bos te tonen.

Prof. Bart Muys: “Dat VDAB een maatschappelijk verantwoorde organisatie en een maatschappelijke voortrekker is, dat zal niemand verbazen. Maar VDAB trekt deze maatschappelijke verantwoordelijkheid ook breed open naar de volledige samenleving en kijkt verder dan de arbeidsmarkt en de werkzoekende: ook voor ons leefmilieu streeft VDAB bewust naar duurzaamheid. Het vervult VBV dan ook met bijzonder veel genoegen VDAB de Bosereprijs 2010 toe te kennen

______________________________
1 Een Bosereprijs is immers niet alleen een kunstzinnig ontworpen kleinood, gemaakt door kunstenaar Ad Wouters uit inheems eikenhout met FSC-ecolabel, gegroeid in het Leuvense Meerdaalwoud. Het is ook een fraai maar zeldzaam plantje dat typisch is voor onze oude, waardevolle bossen.

Bron : Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw