11/06/2008

Vanaf vandaag kan de energiepremie voor niet-belastingsbetalers worden aangevraagd

Terug naar artikeloverzicht

Vanaf vandaag kunnen mensen die geen of te weinig belastingen betalen een premie voor energiebesparende investeringen aanvragen van maximaal 2.650 euro per jaar. Zij kunnen geen gebruik maken van de federale fiscale aftrek. Om deze fiscale ongelijkheid weg te werken stelt Vlaams minister van energie Hilde Crevits 5 miljoen euro ter beschikking uit het Vlaams Energiefonds. De premie is niet alleen een milieuvriendelijke maatregel, maar ook een sociaal-economische maatregel. Door de stijgende energieprijzen helpt deze premie tevens de koopkracht te beschermen. Energiebesparende investeringen leveren een duurzame bijdrage tot zowel het leefmilieu als het gezinsbudget. De maatregel kadert in het Vlaams Energierenovatieprogramma 2020 om tegen 2020 het energieverbruik bij Vlaamse gezinnen met 30% te verminderen.

Waarom een Vlaamse premie?

De federale overheid geeft via de personenbelasting een belastingvermindering voor het uitvoeren van een aantal energiezuinige investeringen. Dit voordeel bedraagt 40% van het factuurbedrag voor investeringen uitgevoerd in 2008. Dit bedrag wordt evenwel begrensd tot 2.650 euro of 3.340 euro, afhankelijk van de uitgevoerde maatregel, per woning en per jaar. Jammer genoeg vallen de laagste inkomens bij deze maatregel uit de boot, omdat zij geen of onvoldoende personenbelastingen betalen.
 
Voor welk type investeringen krijgt men de premie?

Minister Crevits tracht deze ongelijkheid voor een groot deel met deze premie weg te werken. Gezinnen die geen of onvoldoende belastingen betalen om van de belastingvermindering te genieten, hebben recht op een premie voor drie energiebesparende investeringen:

  1. de plaatsing van dakisolatie in een bestaande woning;
  2. superisolerende beglazing ter vervanging van enkele beglazing;
  3. een condensatieketel ter vervanging van het bestaande verwarmingssysteem.

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt:

  1. 8 euro per vierkante meter dakisolatie;
  2. 150 euro per vierkante meter vervangen enkele beglazing;
  3. 1.500 euro voor een condensatieketel.

Het totale bedrag wordt evenals de belastingvermindering geplafonneerd tot 2.650 euro per aanvrager in 2008.
 
Voor beschermde afnemers (onder andere personen met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, personen in budgetbegeleiding bij het OCMW, gehandicapten, leefloon-trekkers of bejaarden die genieten van een gewaarborgd inkomen) gelden hogere premies en een hoger maximumbedrag.
 
De premie, die geldt voor investeringen die volledig betaald worden vanaf januari 2008, kan vanaf vandaag aangevraagd worden bij het Vlaams Energieagentschap, www.energiesparen.be, of op '1700'.
 
Hoeveel kan een gezin gemiddeld besparen?

Door dakisolatie te plaatsen bespaart een gezin tot 850 euro per jaar (15 MWh). Hoogrendementsbeglazing leidt tot een besparing van 400 euro (8 MWh). De vervanging van een verouderde verwarmingsketel door een condensatieketel resulteert in een besparing van 500 euro (9 MWh).
 
Waarom de keuze voor deze energiebesparende investeringen?

In opdracht van Vlaams minister Hilde Crevits heeft het Vlaams Energieagentschap in september vorig jaar bij 1.000 Vlaamse woningeigenaars een telefonische enqute laten uitvoeren, waarin gepeild werd naar de redenen waarom nog niet werd genvesteerd in dakisolatie, hoogrendementsbeglazing of een condensatieketel. Blijkt dat een gebrek aan behoefte alsook de kostprijs de voornaamste belemmeringen vormen.
 
Een huis-aan-huis onderzoek bij 1.026 Vlaamse huishoudens, zowel eigenaars als huurders, uitgevoerd door TNS Dimarso in april dit jaar, bevestigde deze vaststelling. Bijzondere aandacht werd besteed aan gezinnen met een bescheiden inkomen.
 
Onderstaande grafiek geeft de verschillen weer tussen de volledige steekproef en de groep huishoudens met een netto maandinkomen dat lager ligt dan 1.000 euro.
 
Gezinnen met een lager inkomen scoren op de drie prioritaire energiebesparende investeringen, merkelijk slechter dan de Vlaamse bevolking als geheel. 52% heeft geen dakisolatie, 16% heeft nog overal enkel glas en 97% van de aardgas- en stookoliegebruikers beschikt niet over het energiezuinige type verwarmingsketel.
 
    
 
 
Ook inzake toekomstplannen er een grote discrepantie met de totale bevolking.


63% van de mensen met een laag inkomen is niet van plan om binnen de vijf jaar (bijkomende) dakisolatie te plaatsen, versus 34% in Vlaanderen. 37% zal nergens dubbel glas plaatsen, tegenover 18% van de Vlaamse gezinnen. En 59% zal geen energiezuinige verwarmingsketel installeren versus 41% in Vlaanderen.
 
Een belangrijke reden hiervoor is dat deze gezinnen vaker een woning huren waarin zij niet wensen te investeren. Ook financile belemmeringen, gebrek aan een rele behoefte (de ketel werkt nog, de ramen zijn nog in goede staat, men heeft er nog niet aan gedacht) en de leeftijd van de bewoners spelen een belangrijke rol.
 
Een doorgedreven communicatie over de voordelen van een energiezuinige woning kan dus veel verhelpen. Toch moeten ook de financile obstakels weggeruimd worden.
 
Minister Crevits: "Met de energiepremie voor niet-belastingsbetalers wil ik in de eerste plaats een onrechtvaardigheid wegwerken. Daarenboven kan de koopkracht voor deze gezinnen, die het broodnodig hebben, beschermd worden door een besparing op hun energiefactuur. Met de stijgende energieprijzen neemt dit immers een steeds grotere hap uit het budget."

Bron : Persmededeling van het kabinet van minister Hilde Crevits