16/07/2008

Vanaf september 2 nieuwe REACH implementatieprojecten essenscia vlaanderen

Terug naar artikeloverzicht

De nieuw Europese Verordening REACH (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicalin) veroorzaakt niet alleen een ware revolutie in de chemische industrie, maar ook verder in de keten, bij de eindgebruikers van chemische stoffen en producenten van voorwerpen. De volledige industrile waardeketen wordt immers verantwoordelijk gesteld voor het veilig gebruik van chemische producten.

Elk bedrijf moet in functie van zijn activiteiten nieuwe verplichtingen vervullen. REACH noodzaakt u na te denken over uw aankoopbeleid, productieproces, communicatie met klanten en leveranciers over chemische stoffen en voorwerpen, R&D ...

Een aantal van de nieuwe verplichtingen zijn van kracht sinds 1 juni 2008. Voor n van deze verplichtingen, namelijk de registratie van stoffen, kan men uitstel bekomen als de stoffen gepreregistreerd worden vr 1 december 2008.  Dit geldt o.a. ook voor alle stoffen die buiten de EU aangekocht worden in meer dan 1 ton per jaar. Het missen van deze deadline, maar ook van andere verplichtingen, kan serieuze gevolgen hebben.

Vooral voor KMO's is het niet eenvoudig om de complexe REACH wetgeving te begrijpen.  Daarom heeft essenscia vlaanderen, de Vlaamse afdeling van de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences, "VLARIP" Vlaanderens REACH Implementatie Project opgezet.  Met behulp van experts van essenscia, van grote Vlaamse chemie-ondernemingen en van industriesectoren die chemicalin verwerken of gebruiken in hun productieproces wil essenscia vlaanderen de Vlaamse bedrijven (met focus op KMO's) die actief zijn in de chemie-waardeketen (productie, verdeling, verwerking, gebruik en diensten) in het hele REACH-proces begeleiden.

VLARIP omvat 4 complementaire deelprojecten:
- VLARIPchemie: voor alle Vlaamse producenten, formuleerders en verdelers van chemicalin
Met dit peterschapsproject gesteund door de Vlaamse Overheid begeleidt essenscia vlaanderen sinds januari 2008  KMO's uit de Vlaamse chemiesector die chemicalin produceren of verdelen.

- VLARIPgebruikers: voor alle Vlaamse industrile gebruikers van chemicalin (vanaf september 2008)
In samenwerking met de industriefederaties (afvalverwerking, automobiel, bouw, glas, grafische industrie, ijzer en staal, papier, textiel, hout en meubel, voeding, veevoeder, ...) zal essenscia vlaanderen Vlaamse ondernemingen (met focus op KMO's) begeleiden die chemicalin in hun productieproces gebruiken om voorwerpen mee te maken. De doelgroepbedrijven in VLARIPgebruikers brengen voorwerpen op de markt en geen chemische producten.
Info:
Tine Cattoor, tc@essenscia.be, tel: 0496 59 36 15
Linda Heughebaert, lh@essenscia.be, tel: 0496 59 36 36

- VLARIPtextiel: voor alle Vlaamse textiel-bedrijven die chemicalin gebruiken (vanaf september 2008)
Dit project is een samenwerking van essenscia vlaanderen met Fedustria (de industriefederatie van textiel en hout) en Centexbel (het onderzoekscentrum van de textielindustrie) om REACH te implementeren en de toekomstige productstrategie van de Vlaamse textielsector te bepalen. Dit project steunt op de algemene, gemeenschappelijke bovenbouw van het VLARIPgebruikers project maar wordt concreet toegespitst op sectorspecifieke aandachtspunten.

In principe kan met alle industriesectoren (en hun competentiecentra of federaties) die chemicalin gebruiken een gelijkaardig project opgestart worden.
Info: Tine Cattoor, tc@essenscia.be, tel: 0496 59 36 15

- VLARIPdiensten: voor alle Vlaamse bedrijven die productveiligheidsdiensten aanbieden
Met dit project wil essenscia vlaanderen vanaf januari 2009 de hele Vlaamse productveiligheidsdienstensector motiveren (onderzoekscentra, opleidingscentra, kenniscentra, test-laboratoria, studiediensten, consultants, advocaten, verzekeringen, software-bedrijven, technische  informatieverstrekkers naar bedrijven-werknemers-maatschappij, ...) om hun PV-diensten te optimaliseren.
Info: Linda Heughebaert, lh@essenscia.be, tel: 0496 59 36 36

Bent u genteresseerd om aan n van deze projecten deel te nemen, neem dan contact op met:
Nathalie De Vadder, ndv@essenscia.be, tel: 02 238 98 65
Carl Van der Auwera, cva@essenscia.be, tel: 0484 61 50 33
of met uw industriefederatie.
www.vlarip.be

Met de steun van de Vlaamse Overheid

Lees ook onze vacature  "REACH Implementatie Projectleider (full-time project van 2 jaar)"