16/06/2016

Vanaf juli recyclagebijdrage voor nieuwe zonnepanelen in Vlaanderen

Back to article overview

Wie in Vlaanderen nieuwe zonnepanelen installeert, moet vanaf 1 juli een recyclagebijdrage betalen. Dat geld komt terecht in een fonds dat zal worden gebruikt voor de kosteloze inzameling en recyclage van afgedankte zonnepanelen.

Dit is te vergelijken met de terugnameplicht bij elektronische apparaten. Bij de aankoop van een televisietoestel of een radio, betalen Vlaamse consumenten nu al een recyclagebijdrage. Vanaf 1 juli dus ook voor zonnepanelen. De recyclagebijdrage geldt voor alle nieuwe panelen en moet ervoor zorgen dat de recyclage later, wanneer zonnepanelen in grote mate worden afgedankt, nog steeds gefinancierd kan worden. Het bedrag van de bijdrage is vastgelegd op 4 euro per paneel.

De terugnameplicht of kosteloze inzameling geldt voor alle zonnepanelen, ook voor de huidige installaties. Voorwaarde is wel dat ze integraal ingezameld kunnen worden en dus niet vermengd zijn met andere afvalstoffen. De producenten van zonnepanelen rekenen voor de uitvoering hiervan op een beheerorganisme. Dat moet zorgen voor voldoende aantal terugnamepunten. Zo moet 90 procent van de eigenaars zijn afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen inleveren bij een inzamelpunt binnen een straal van 40 kilometer van zijn woonplaats.

Zonnepanelen bevatten heel wat kostbare materialen die perfect te recycleren zijn. De overeenkomst bevat ook doelstellingen daarrond. Zo moet, in gewicht, 80 procent van de zonnepanelen een nuttige toepassing krijgen. In 2018 moet dat zelfs 85 procent zijn.

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij