09/01/2006

Vanaf 2006 geen afwijkingen meer op stortverbod voor huishoudelijk afval

Terug naar artikeloverzicht

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur maakt zijn belofte waar om vanaf het jaar 2006 geen afwijkingen meer te verlenen op het stortverbod voor huishoudelijke afvalstoffen.

Daarmee is het Vlaamse Gewest de eerste regio in Europa waar geen huisvuil meer gestort wordt : huishoudelijk afval moet voorbehandeld of verbrand worden. Ook de gevolgen van de invoering van het stortverbod in Duitsland (midden 2005) kunnen volledig opgevangen worden met de nieuwe verwerkingsinstallaties.

Daarnaast verminderde hij voor 2006 de toegestane stortafwijking voor bedrijfsafval. Intussen blijft de minister werken aan het verder stoppen van de groei van de afvalberg.

Overeenkomstig het VLAREA, het Vlaams reglement inzake afvalvoorkoming en -beheer, geldt er een stortverbod voor brandbare en/of recycleerbare afvalstoffen. Omwille van onvoldoende verwerkingscapaciteit in Vlaanderen tot nog toe voor de niet-recycleerbare fractie van het huisvuil en het vergelijkbare bedrijfsafval, dienen er jaarlijks afwijkingen op dit stortverbod verleend te worden.

Voor het jaar 2005 werd oorspronkelijk voor 446.000 ton afvalstoffen een afwijking verleend (= 36.500 ton huishoudelijk afval + 409.500 ton bedrijfsafval) .

Ten gevolge van de invoering van het stortverbod in Duitsland op 1 juni 2005 (waardoor terug meer Vlaamse afvalstoffen in Vlaanderen moesten verwerkt worden) en als gevolg van de uitgestelde start van de mechanisch-biologische behandelingsinstallatie van IOK-IVAREM in Geel (omwille van financile problemen van de hoofdaannemer) moesten er in 2005 echter bijkomend nog voor 43.940 ton huishoudelijk afval en 142.000 ton bedrijfsafval afwijkingen verleend worden. In totaal werd dus voor 631.940 ton afval een afwijking verleend in 2005.

Voor het jaar 2006 heeft minister Peeters nu geen afwijking meer toegestaan op het stortverbod voor huishoudelijk afval. Daarnaast heeft hij voor bedrijfsafval een verminderde afwijking verleend voor het storten van slechts 440.500 ton. Dit komt neer op een opmerkelijke daling in de toegestane afwijking voor het storten van bedrijfsafval in 2006 (440.500 ton) ten opzichte van 2005 (551.500 ton = 409.500 + 142.000 ton).

De afwijkingen zijn verleend aan de stortplaatsen van Depovan te Rumbeke-Roeselare, de Hooge Maey te Antwerpen, ILVA te Vlierzele, IMOG te Moen-Zwevegem en IOK te Beerse-Merksplas.

Door de start van de wervelbedinstallallatie in Beveren die in 2006 volledig operationeel zal worden, en de start van de mechanisch-biologische behandelingsinstallatie in Geel, kan dus vermeden worden dat er nog huishoudelijk afval moet gestort worden in Vlaanderen en kunnen de gevolgen van het Duitse stortverbod volledig opgevangen worden. Bovendien zal ook in Limburg in de komende jaren extra afval kunnen verwerkt worden.

Tot slot werkt minister Peeters verder aan het behalen van de doelstellingen in het huidig Huishoudelijk afvalstoffenplan. Zo wil hij de groei van de afvalberg stoppen, nl. in 2007 evenveel afval produceren als in 2000. Een andere doelstelling is dat in 2007 elke Vlaming gemiddeld slechts 150 kg/inwoner niet-gerecycleerd restafval mag produceren. Tot nog toe halen al meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten die doelstelling.

Om beide doelstellingen te halen legt de minister accent op preventie, selectieve inzameling (en kwaliteitsverhoging ervan), en het principe "de vervuiler betaalt" (waardoor de burger aangespoord wordt tot de eerste twee accenten).

"Naast het stortverbod voor huishoudelijk afval, wil ik met de vermindering van de verleende stortafwijking voor bedrijfsafval nog meer afvalstoffen richting recyclage sturen, en de beschikbare verwerkingscapaciteit maximaal invullen met niet-recycleerbare afvalstoffen", besluit minister Peeters.

Bron : Persbericht kabinet minister Kris Peeters