23/08/2012

Vanaf 1 september 2012 mogen gloeilampen niet meer in de handel worden gebracht.

Terug naar artikeloverzicht
De Europese Unie verbiedt het in de handel brengen van lampen met een hoog energieverbruik voor thuisverlichting in een aantal stappen, die geleidelijk aan van kracht worden.

Het is zover. Gloeilampen behoren binnenkort tot het verleden. Nadat de gloeilampen van 100 Watt en 60 Watt respectievelijk op 1 september 2009 en 1 september 2011 uit de handel werden genomen, mag er vanaf 1 september 2012 geen enkel type gloeilamp meer in de handel gebracht worden. Waarom? Omdat het energievreters zijn. Spaarlampen zijn een energiebesparend alternatief. Maar wat moet u doen als er een spaarlamp breekt? Is er gevaarlijke straling aanwezig rond een spaarlamp? Zijn er nog andere energiebesparende alternatieven? U vindt een antwoord op al deze vragen in een speciale rubriek. We lichten hier al een belangrijk element toe.

Spaarlampen van het type CFL (Compact fluorescent lamp) bevatten kwik, en daar moet voorzichtig mee omgesprongen worden. Breng defecte spaarlampen daarom naar de winkel of het containerpark zodat vermeden wordt dat er kwik in het milieu terechtkomt.

Wanneer een spaarlamp breekt, kan er kwik vrijkomen. Het is daarom belangrijk om de kamer goed te verluchten en de brokstukken op een correcte manier op te ruimen.

  • Gebruik nooit een stofzuiger om de restanten van een gebroken spaarlamp te verwijderen. Zo verspreidt u immers de kwikdampen en het stof doorheen de kamer, en de stofzuiger kan eventueel ook vervuild worden.
  • Hoe moet het dan wel? Lees er alles over in deze rubriek.

Bron : © 2012 - FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu