31/08/2012

Van Seveso II naar Seveso III

Terug naar artikeloverzicht

Op 21 december 2010 lanceerde de Europese Commissie de ontwerprichtlijn die de Seveso II-richtlijn moet vervangen. Met de nieuwe Seveso-richtlijn zal een afstemming met de indeling van de gevaarlijke stoffen volgens de CLP-verordening 1272/2008/EG bereikt worden en moet de publieke toegang tot informatie over Seveso-inrichtingen verbeteren. Seveso III verscheen op 24 juli 2012 in het Europees Publicatieblad en dient in werking te treden in de lidstaten op 1 juni 2015.

Seveso II

De Seveso I-richtlijn 82/501/EEG  is tot stand gekomen als gevolg van een ongeval dat zich voordeed op 10 juli 1976 in Seveso (Italië). Na een nieuwe reeks zware ongevallen (Bhopal en Basel) werd in 1996 de eerste Seveso-richtlijn volledig vervangen door een nieuwe richtlijn 96/82/EG (Seveso II). De drempelwaarden voor bepaalde gevaarlijke producten werd aangepast en het toepassingsgebied van de richtlijn werd uitgebreid en verscherpt. De zware ongevallen in Toulouse, Enschede en Baia Mare hebben in december 2003 nog geleid tot een verscherping van de Seveso II-richtlijn via amendement 2003/105/EG.

De Seveso II-richtlijn werd in België omgezet via het Samenwerkingsakkoord van 21 juni 1999 tussen de Federale Staat en de Gewesten betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken.

Herziening

De Seveso II-richtlijn moest herzien worden hoofdzakelijk door de wijzigingen van etikettering en classificatie van gevaarlijke producten (CLP-verordening). In het licht van deze aanpassingen werd besloten om een bredere revisie van de richtlijn te doen, omdat de basis van de richtlijn sinds het aannemen ervan (in 1996) onveranderd is gebleven.

Bij die herziening is gebleken dat de huidige bepalingen nog altijd voldoen aan de doelstellingen van de richtlijn, en dat geen grote wijzigingen noodzakelijk zijn. Toch zijn er een aantal punten vastgesteld waar wijzigingen zinvol zijn om een aantal bepalingen te verduidelijken en bij te werken. Op die manier wil men de implementatie en uitvoering van de richtlijn verbeteren en het beschermingsniveau voor de menselijke gezondheid en milieu hoog houden.

Seveso III

Volgens Seveso III zullen de hogedrempelbedrijven (met de hoogste hoeveelheden van gevaarlijke stoffen) minstens eenmaal per jaar geïnspecteerd worden, lagedrempelbedrijven minstens om de drie jaar, tenzij er door de inspectiedienst een inspectieprogramma is opgesteld op basis van een systematische beoordeling van de gevaren voor zware ongevallen van de betrokken bedrijven. Bijkomende inspecties zullen uitgevoerd worden bij ernstige klachten of als blijkt dat de regels niet gevolgd worden.

De herziene reglementering garandeert ook toegang voor het publiek tot begrijpbare informatie over de Sevesobedrijven en publieksparticipatie bij thema’s zoals bedrijfsuitbreiding en noodplanning.

 

Seveso in de Navigator

De tekst van Seveso III kunt u raadplegen in de navigator, alsook alle Europese richtlijnen uit dit artikel.
U kunt ze eenvoudig raadplegen door ze aan te klikken in de tab ‘wetgeving’ of u kunt de akten zoeken door een trefwoord in te tikken in het zoekveld.

U kunt ook onderstaande links gebruiken : 

  • Richtlijn 2012/18/EU van 4 juli 2012 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken, houdende wijziging en vervolgens intrekking van Richtlijn 96/82/EG van de Raad (Seveso III)
  • Richtlijn 96/82/EG van 9 december 1996 van de Raad betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken (Seveso II)
  • Samenwerkingsakkoord van 21 juni 1999 tussen de Federale Staat, het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken.
  • Verordening 1907/2006/EG van 18 december 2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling van en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH)
  • Verordening 1272/2008/EG van 16 december 2008 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels tot wijziging en intrekking van de Richtlijnen 67/548/EEG en 1999/45/EG en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1907/2006 (CLP)

___________________

Extra info :