27/11/2002

Van Grembergen: Concessie rioleringen een stap verder

Terug naar artikeloverzicht

Minister Van Grembergen (SPIRIT) geeft zijn fiat aan de gemeenten Sint-Niklaas, Hamme, Leuven en Hasselt om door te gaan met de Cross Border Lease-operaties op hun rioleringsnet.

Eerder gaven juridische bezwaren aanleiding tot schorsing van gemeenteraadsbeslissingen terzake door de provincie-gouverneurs. Deze bezwaren zijn inmiddels weggewerkt, zodat de gemeenten nu een onderhandelaar kunnen aanstellen. Die kan de nodige contacten leggen met potentile investeerders. De gemeenten worden hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.

Via Cross Border Lease geven de gemeenten hun rioleringsnet in concessie aan een Amerikaans investeerder voor 99 jaar. Ze huren het onmiddellijk terug voor een periode van 25 jaar en onderschrijven tegelijkertijd een aankoopoptie die hen toelaat de resterende rechten na 25 jaar terug te kopen.

Bij toepassing van de Amerikaanse fiscale wetgeving kunnen de gemeenten zo van de investeerder een eenmalige vergoeding van drie tot vijf procent van de waarde van hun rioleringsstelsel ontvangen. Dit bedrag loopt al snel op tot enkele miljoenen euro's.

Omwille van het belang, de omvang en de juridische complexiteit van dergelijke dossiers geeft de Minister de vijf provinciegouverneurs de opdracht het verder verloop van de procedure van nabij op te volgen. Deze voorzorgsmaatregel is in het belang van de betrokken gemeenten die aldus meer rechtszekerheid verwerven en beter gewapend zijn tegen mogelijke schadeclaims van niet-geselecteerde inschrijvers.

Verschillende Vlaamse gemeenten volgen het voorbeeld van de eerste vier gemeenten, vaak in een intergemeentelijk samenwerkingsverband. Indien deze gemeenten de procedure op dezelfde juridisch correcte wijze voeren, zal de minister zich niet verzetten tegen deze concessies.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be , woordvoerder (02/553 23 11)