02/09/2024

Van arseenfabriek naar ruimte voor circulaire economie – OVAM start omvangrijke saneringsoperatie in Bocholt

bodemsanering
Terug naar artikeloverzicht

28 augustus 2024 - Op 30 mei van dit jaar werd groen licht gegeven voor de voorbereidende werken voor de sanering van de voormalige arseenfabriek in Bocholt. Vandaag zijn de sanering van grond en grondwater volop bezig, daar konden pers en omwonenden zich vandaag van vergewissen tijdens een rondleiding op de site. Het volgende anderhalf jaar wordt naar schatting 200.000 m³ verontreinigde grond afgegraven en wordt per uur 50m³ verontreinigd grondwater opgepompt en gezuiverd. De site zal na sanering ter beschikking komen voor nieuwe activiteiten die kaderen in de circulaire economie. Aan de sanering hangt een kostenplaatje van 12,6 miljoen Euro. Het is een van de vele honderden sites die de OVAM een nieuwe toekomst wil geven door ze te saneren. Het voorbije jaar (2023) investeerde de OVAM 31,5 miljoen Euro in ambtshalve saneringen. Rekenen we de investeringen van de private markt mee, dan werd het voorbije jaar in Vlaanderen alles samen voor 160 miljoen Euro geïnvesteerd in bodemsanering, zo blijkt uit het bodemjaarrapport 2023 van de OVAM. Goed voor milieu & economie dus! 

Verontreinigde grond ontgraven en opslagen in geïsoleerde berging 

200.000 m³ verontreinigde grond wordt opgeslagen in een geïsoleerde berging. De nieuwe berging zal aansluiten op de bestaande berging van 2001 en wordt zowel onder- als bovenaan afgedekt met kleimatten en folie om de verontreiniging goed te isoleren van de omgeving. Zo kan geen verdere verspreiding in het grondwater plaatsvinden en kan de opgeslagen verontreinigde grond niet via de wind of via het regenwater de omgeving bijkomend verontreinigen. In het bos en verder stroomafwaarts zal de verontreiniging worden aangepakt door het grondwater op te pompen, te zuiveren en terug in de grond te laten sijpelen via een aangelegde gracht. Dit gebeurt door middel van een 6 km lang leidingennetwerk en via een speciaal daartoe geïnstalleerde waterzuiveringsinstallatie, met een debiet van 0m³ per uur.  

Het is pas nadat de OVAM in de loop van 2024 de eigendom verwierf over de gehele site dat verder gewerkt kon worden op de eerdere sanering uit 2001 en dus een integrale oplossing geboden kan worden voor de site.  

Naast de saneringswerken is ook een aanvullend onderzoek opgestart om de verontreiniging in het diepere grondwater stroomafwaarts in kaart te brengen, evenals de sanering met betrekking tot de neerslag van vervuilde deeltjes (atmosferische depositie) in de omgeving. De OVAM verwacht dat in september 2024 een bodemsaneringsproject voor atmosferische depositie kan ingediend worden voor de aanpak van deze verontreiniging. Deze werken zijn voorzien in 2025. 
Het doel is om na de saneringswerken, de economische activiteit te laten terug keren naar de site. Maar deze keer in de vorm van activiteiten in de circulaire economie. Zo wordt onder meer gedacht aan een zonnepanelenpark.  

Eerste bodemdossier in 1991, vandaag meer dan 50.000 dossiers in behandeling 

De werken van de OVAM uit 2001 waren destijds de eerste bodemsaneringswerken van de OVAM. Ze gingen zelfs vooraf aan, en boden inspiratie voor het eerste bodemsaneringsdecreet uit 1995.  
Het decreet leidde tot een gigantische stap voorwaarts voor bodemkwaliteit in Vlaanderen. Eind 2023 waren 50.471 van de naar schatting 85.000 risicogronden aan minstens 1 onderzoek onderworpen, zo blijkt uit het bodemjaarrapport 2023 van de OVAM. 

In 2023 alleen al werden 155 nieuwe bodemsaneringsprojecten goedgekeurd, samen goed voor een investering van 160 miljoen Euro. Kijken we naar de voorbije 10 jaar (2014-2023) dan spreken we over een totaalbedrag van 1,28 miljard Euro. Goed voor milieu én onze economie want we kunnen ons terecht beroepen op een sterke bodemonderzoeks- en saneringssector in Vlaanderen die ook internationaal aanzien geniet.  

Een deel van die investeringen, gebeuren ambtshalve door de OVAM, zoals deze in Bocholt. In 2023 investeerde de OVAM 31,5 miljoen Euro in ambtshalve saneringen.  

 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid