25/02/2005

UNIZO over de goedkeuring door Vlaamse regering 'integrale milieuvoorwaarden' voor KMO-garages en schrijnwerkerijen

Terug naar artikeloverzicht

UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, reageert tevreden over de beslissing vandaag van de Vlaamse regering het principe van de integrale milieuvoorwaarden door te voeren voor een aantal KMO-sectoren omdat daardoor eindelijk een forse administratieve vereenvoudiging kan worden doorgevoerd in de kleine en middelgrote ondernemingen. De meer dan 1000 pagina's aan Vlaamse milieureglementering, de zogenoemde "Vlarem II-voorwaarden", worden vervangen door compacte pakketten "integrale milieuvoorwaarden" van circa 50 bladzijden. Dit nieuwe systeem is veel overzichtelijker en toegankelijker en zal voor veel kleine bedrijven de bestaande, administratief zware, milieuvergunningplicht vervangen door een veel eenvoudiger melding. UNIZO wil nu een snelle uitvoering op het terrein van de genomen beslissing.

De invoering van het systeem van "integrale milieuvoorwaarden" werd al aangekondigd in het Vlaams regeerakkoord van 1999 en overgenomen in het regeerakkoord van 2004. Door dit systeem hoeven KMO's niet langer de rompslomp voor het aanvragen van een milieuvergunning te doorlopen maar volstaat een meldingplicht. De ook al door de vorige Vlaamse regering aangekondigde pilootprojecten voor het invoeren van de "integrale voorwaarden" voor KMO-garages en schrijnwerkerijen zijn vandaag nu eindelijk goedgekeurd door deze Vlaamse regering. Hiermee wordt ingespeeld op een al jarenlange UNIZO-vraag, de vrijstelling van KMO's met beperkte milieu-impact van vergunningsplicht via de vervanging ervan door een melding, gekoppeld aan specifieke te realiseren milieuvoorwaarden. Dat kadert in de noodzakelijke vermindering van de administratieve rompslomp.

Momenteel moet bijna elk bedrijf, ongeacht zijn vervuilingsgraad, over een milieuvergunning beschikken. Omdat ondernemingen regelmatig diversifiren, nieuwe niches zoeken en inspelen op nieuwe marktmogelijkheden moeten ze in de praktijk nu ook regelmatig nieuwe (milieu)vergunningen aanvragen voor uitbreidingen, verplaatsingen, verbouwingen, nieuwe tanks, wijzigingen in productieprocessen of bijvoorbeeld afvalwatersituatie. Vooral voor kleinere bedrijven blijkt dergelijke milieuvergunningsaanvraag vaak een ware lijdensweg. Het aanvraagdossier moet immers de vereiste "Vlarem-rubrieken" bevatten. Zonder de hulp van externe milieustudiebureaus is dat meestal niet mogelijk. Bovendien betekent elk aanvraagdossier in de praktijk een forse papierberg met in "bijlage" de statuten van de onderneming, alle wijzigingen aan statuten, kopien van vroegere vergunningen, diverse plannen, en andere administratieve stukken die meestal al eerder door het bedrijf overgemaakt werden aan (verschillende andere) overheden. Het aanvraagformulier van 13 bladzijden groeit daardoor al snel uit tot een bundel van minimaal 50 tot 100 pagina's. Bovendien moet telkens een Vlaamse dossiertaks betaald worden (62 euro voor een klasse 2, 124 euro voor klasse 1). Daarnaast vragen sommige gemeentebesturen de betrokken bedrijven nog bijkomende "kostendekkende" bijdragen. De aanvraagbundel moet dan nog in zevenvoud, of soms in tienvoud, ingediend worden. Indien in het aanvraagdossier voor de milieuvergunning zelfs maar een kleinigheid ontbreekt, wordt het dossier onvolledig verklaard en kan het bedrijf opnieuw beginnen. Als na verloop van de wettelijke behandelingstermijn de milieuvergunning is toegekend, ontvangt het bedrijf een dik pak milieuvoorschriften waarin de ondernemer verondersteld wordt de voor zijn sector relevante bepalingen zelf uit te zoeken. Noch handig, noch efficint voor een goed milieubeleid in het bedrijf, besluit UNIZO.

De pakketten "integrale voorwaarden" die vandaag, na vijf jaar wachten, door de Vlaamse regering eindelijk goedgekeurd werden, bevatten daarentegen een bundeling van de milieuvoorwaarden waaraan de betrokken KMO-sectoren, in dit geval de pilootprojecten garages en schrijnwerkerijen, zich horen te houden. Het gaat telkens om een overzichtelijk pakket van een vijftigtal pagina's ter vervanging van de nu meer dan duizend bladzijden Vlaamse milieureglementering, de Vlarem II-voorwaarden. Voor de betrokken pilootsectoren, een significante vereenvoudiging, benadrukt UNIZO. De ondernemersorganisatie roept Vlaams milieuminister Peeters op, op korte termijn werk te maken van de uitvoering van de beslissingen in goed overleg met de KMO-sectoren zodat in de betrokken bedrijven een haalbaar en betaalbaar milieubeleid kan worden gevoerd.

Bron: UNIZO