07/07/2005

Universiteit Gent lanceert Ghent Bio-Energy Valley

Terug naar artikeloverzicht

Op woensdag 13 juli om 16.00 uur stellen Prof. Wim Soetaert (UGent) en Schepen Danil Termont (Stad Gent & Havenbedrijf Gent) in Het Pand op een gezamenlijke persconferentie het initiatief "Ghent Bio-Energy Valley" voor.
Ghent Bio-Energy Valley wil gemeenschappelijke initiatieven ontwikkelen ter bevordering van bio-energie en de Gentse haven uitbouwen tot een internationaal erkende groeipool voor industrile bio-energieprojecten en activiteiten. Deelnemende partners zijn de Universiteit Gent, Havenbedrijf Gent, Stad Gent, Alco-Bio-Fuel, Bioro, Electrabel, Oleon, StoraEnso, Organic Waste Systems en Oiltanking.

Bio-energie is de verzamelnaam voor energie die wordt gewonnen uit voornamelijk plantaardige biomassa. Biobrandstoffen staan hierbij centraal omwille van de problematiek van de slinkende fossiele grondstofreserves.
Biobrandstoffen zijn er in vaste, gasvormige of vloeibare vorm; vooral de vloeibare biobrandstoffen staan heden in de belangstelling omdat ze probleemloos bruikbaar zijn in het wegvervoer. Concreet worden hierbij twee types onderscheiden: bio-ethanol (door vergisting van plantensuikers) en biodiesel (veresterde plantenolie).

Op 27 mei besliste de Federale Regering biobrandstoffen voor bijmenging bij fossiele brandstoffen vrij te stellen van accijnzen. In deze context werden recent twee nieuwe bedrijven in de Gentse haven opgericht. Alco-Bio-Fuel NV houdt een investering in van 50 miljoen euro en voorziet in de bouw van een eerste productielijn van 80.000 ton bio-ethanol per jaar.
Bioro NV omvat een investering van 30 miljoen euro en beoogt de bouw van een productielijn voor biodiesel van 130.000 ton per jaar. In het kielzog van de oprichting van "Ghent Bio-Energy Valley" kondigde zich ook een derde project aan waarbij Oleon NV eveneens een biodiesel productie-eenheid plant (100.000 ton/jaar).

Prof. Wim Soetaert zal het initiatief algemeen voorstellen en belicht de wetenschappelijke ondersteuning die de UGent in dit domein te bieden heeft. Danil Termont geeft een toelichting bij het economische potentieel van Ghent Bio-Energy Valley voor de Gentse regio.
Vanuit de industrie komt Xavier Vandenavenne (Alco-Bio-Fuel) praten over de geplande bouw van een bio-ethanol fabriek in de Gentse kanaalzone, die zowel op granen als op suikerbieten zal werken. Lode Speleers van Bioro NV geeft uitleg over de geplande bouw van een biodiesel fabriek op basis van koolzaad in de Gentse kanaalzone. Bioro NV zal nog dit jaar biodiesel introduceren op de Belgische markt.

Info

Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Vakgroep Biochemische en Microbile Technologie
Prof. Wim Soetaert
tel. 09 264 60 83
Wim.Soetaert@UGent.be

Afdeling Technologietransfer
Dr. ir. Sofie Dobbelaere
tel. 09 264 89 87
Sofie.Dobbelaere@UGent.be