09/02/2007

Unieke samenwerking tussen leefmilieu en landbouw in vereenvoudigingsproject

Terug naar artikeloverzicht

Minister-president Yves LETERME en Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur zijn verheugd over de tijdswinst en de administratieve lastenverlaging voor de landbouwers dankzij de unieke identificatie van landbouwers, exploitaties en de nmalige perceelsregistratie van landbouwgrond in het kader van het landbouwbeleid, het mestbeleid en de beheersovereenkomsten.

Door een unieke identificatie, slechts eenmaal percelen te registreren, sterke tijdwinst realiseren door minder formulieren in te vullen: het wordt dit jaar mogelijk door het samenwerkingsproject "Eenmalige perceelsregistratie en -identificatie" van het Agentschap voor Landbouw en Visserij (ALV) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
 
Elke landbouwer kan het bevestigen: om zijn bedrijf te kunnen uitbaten, moet veel papierwerk overwonnen worden.
Landbouwers die inkomenssteun aanvragen in het kader van het Europees Landbouwbeleid, moesten zich ook identificeren en jaarlijks hun percelen registreren bij het Agentschap voor Landbouw en Visserij (ALV).
Het vorige Mestdecreet verplichtte de meeste landbouwers om zich te identificeren bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en jaarlijks hun percelen door VLM te laten registreren.
"Dit kan veel eenvoudiger.", vonden ministers Peeters en Leterme bevoegd voor Landbouw en voor Leefmilieu. In de lente van 2006 startten ze een project om te komen tot een unieke identificatie en een nmalige registratie voor beide beleidsdomeinen waardoor de administratieve lasten voor de landbouwers sterk kan dalen.

Het integreren van twee verschillende werkingen, volledig gebaseerd op verschillende wetgevingen is geen sinecure. Immers, aan elk van de wetgevingen zijn heel wat rechtsgevolgen gekoppeld. Ambtenaren en kabinetten sloegen daarvoor de handen in elkaar om alle mogelijke problemen in kaart te brengen, oplossingen uit te denken, wetgevingen op elkaar af te stemmen en eenvoudige procedures uit te tekenen. Ook de landbouwsector werd van dichtbij betrokken.
De VLM en het ALV zetten man en macht in om hun werking en hun gegevens op elkaar af te stemmen en deze krachttoer te realiseren voor de registratie 2007. Zij kregen daarbij hulp van ambtenaren van de Vlaamse gemeenschap die werken aan administratieve vereenvoudiging en e-government en pasten innovatieve technieken toe.

Eerder werd een decreet met gemeenschappelijke definities, gebaseerd op Europese wetgeving, gepubliceerd en werden in het nieuwe mestdecreet ook deze definities van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond ingeschreven.
Vandaag werd het uitvoeringsbesluit dat dit allemaal mogelijk moet maken, goedgekeurd door de Vlaamse Regering.

In een eerste fase wordt de identificatie in de bestaande databanken op elkaar afgestemd. In een tweede fase zal de registratie van de percelen gebeuren. De gemeenschappelijke gegevens worden centraal beheerd door het Agentschap Landbouw en Visserijen, en automatisch onderling uitgewisseld.
Voortaan zal het ALV met behulp van moderne e-governmenttechnieken rechtstreeks gebruik maken van de gegevens uit het Rijksregister en het ondernemingsloket. Op die manier moeten tot 70 % minder gegevens doorgegeven worden. De VLM en het ALV zullen van dezelfde gegevens en dezelfde nummers gebruik maken.

Naast het realiseren van een aanzienlijke en effectieve vermindering van de administratieve lasten bij landbouwers wordt met dit project ook een grote stap gezet in de realisatie van het Vlaamse regeerakkoord dat stelt dat verschillende overheidsdiensten maximaal hun werking op elkaar moeten afstemmen om zo een gentegreerde dienstverlening te kunnen verlenen. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van e-government. Het resultaat van deze nieuwe aanpak is dat alles veel eenvoudiger wordt: landbouwbedrijven zullen voortaan uniek gekend zijn, er zullen minder formulieren zijn, het dubbel doorgeven van gegevens verdwijnt en er zullen unieke percelen zijn. Met deze vereenvoudigingen sparen alle landbouwers samen jaarlijks tot 3,5 miljoen EUR uit en kan de overheid veel sneller en goedkoper werken.
Zowel voor het landbouwbeleid als voor het mestbeleid zullen landbouwbedrijven op dezelfde wijze te boek staan.
Deze samenwerking in de beide bevoegdheidsdomeinen is niet louter symbolisch want oordeelkundig bemesten is niets anders dan de toepassing van de code van goede landbouwpraktijken.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering