25/11/2002

Umicore moet vervuild gebied in Olen in saneren

Terug naar artikeloverzicht

Het metaalverwerkingsbedrijf Umicore, het vroegere Union Minire, moet een gebied dat ligt ingesloten door de Kleine Nete en de Bankloop saneren. Het grondwater is er zwaar vervuild door lood, cadmium, zink en zouten; een gevolg van de productie binnen Umicore. Het bedrijf moet ook op de eigen terreinen saneren, zodanig dat de vervuiling buiten de bedrijfsterreinen stopt. Vlaams Minister van Leefmilieu Vera Dua heeft dat beslist. De bewoners of eigenaars van de  675 betreffende percelen moeten niet opdraaien voor de saneringskosten. Ze krijgen daaromtrent morgen een brief van OVAM, de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Umicore moet de kosten voor de sanering voor zich nemen. De eerste werken moeten starten in 2003. Eigenaars en/of gebruikers van de getroffen percelen krijgen informatie op  de gratis infolijn 0800 23503.

Zopas heeft de OVAM het door Umicore Olen ingediende 'beschrijvend bodemonderzoek' conform verklaard met de bepalingen van het bodemsanerings-decreet.  Eerder was Umicore in beroep gegaan tegen deze conform verklaring. Vlaams Minister van Leefmilieu Vera Dua geeft OVAM echter gelijk en verplicht Umicore nu om de vervuilde percelen terug gezond te maken. In het uitgevoerde 'beschrijvend bodemonderzoek' werd de verontreiniging met zware metalen en zouten op het bedrijfsterrein van Umicore en het grondwater stroomafwaarts ervan, vastgelegd.

De bodem op het bedrijfsterrein is verontreinigd met zware metalen, vooral lood, cadmium en zink. Het grondwater in een verre omtrek rond het bedrijf is vervuild met zware metalen en zouten en heeft zich ten noorden van de onderneming tussen de waterlopen Kneutersloop - Bankloop en tot aan de Kleine Nete verspreid. Dat gebied moet Umicore terug gezond maken.

Register van verontreinigde gronden
De conformverklaring van het 'beschrijvend bodemonderzoek' heeft als gevolg dat de OVAM volgens de bepalingen van het bodemsaneringsdecreet verplicht is de percelen die het dossier vermeldt, op te nemen in het register van verontreinigde gronden.

Van die registratie worden bodemattesten verstuurd naar de eigenaars en gebruikers van 675 percelen. Dit bodemattest vermeldt dat op hun perceel een verontreiniging voorkomt die een ernstige bedreiging vormt.

Vrijstelling van saneringsplicht voor zowel eigenaar als koper
Aangezien het zonder meer duidelijk is dat de eigenaars of bewoners niet zelf de verontreiniging op hun perceel hebben veroorzaakt, zal de OVAM hen nooit als saneringsplichtige beschouwen. Het attest houdt dus in dat de eigenaars, huurders of gebruikers vrijgesteld zijn van elke saneringsplicht en -kost.

Bovendien blijft die vrijstelling ook bestaan bij een toekomstige overdracht of verkoop van het perceel. Als het perceel verkocht wordt, zal ook de koper nooit als saneringsplichtige worden beschouwd voor de historische verontreiniging die in dit onderzoek werd vastgesteld.

Saneringsproject
Umicore moet nu, als gevolg van de beslissing van minister Dua, een bodemsaneringsproject voor de aanpak van de verontreiniging opstellen. In eerste instantie zal Umicore vooral op de eigen bedrijfsterreinen tot concrete acties moeten overgaan. Het bedrijf moet ervoor zorgen dat in de toekomst het grondwater in de omgeving niet langer kan worden vervuild. De onderneming moet terreinen uitgraven en/of verharden en storten afdekken. Ook voor de 675 percelen stroomafwaarts van de onderneming moet een oplossing worden gezocht. Op dit ogenblik is enkel duidelijk dat het grondwater op deze percelen danig vervuild is met zware metalen en zouten. In een later stadium zal ook worden nagegaan of de bodem vervuild is. De OVAM zal erop toezien dat het op te stellen saneringsproject gebruik maakt van technieken die vanuit milieu en maatschappelijk oogpunt het beste resultaat opleveren.
Voor de betrokken bewoners wordt een gratis infolijn geopend. De komende twee maanden wordt via het gratis nummer 0800 23503 (op maandag, woensdag en vrijdag van 8 tot 13 u, en op dinsdag en donderdag van 14 tot 20 u) informatie gegeven aan de bewoners en/of eigenaars van 675 percelen.

info: Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be