16/11/2011

Umicore en de Universiteit Gent ondertekenen raamakkoord

Terug naar artikeloverzicht

De UGent en Umicore sloten vandaag een raamakkoord om hun samenwerking op het vlak van nanocoatings en op het vlak van duurzame materiaalprocessen- en recyclage te versterken.

Nanocoatings

Wat betref de nanocoatings biedt Umicore de UGent structurele ondersteuning in de vorm van een postdoctoraal mandaat voor de onderzoeksactiviteiten van de onderzoeksgroep Coating and Contacting of Nanostructures (CoCooN). Deze onderzoeksgroep maakt deel uit van de  vakgroep Vastestofwetenschappen van de UGent.
Umicore kan op zijn beurt gebruik maken van de geavanceerde infrastructuur en specifieke experimentele technieken van de CoCooN-groep in het kader van haar eigen onderzoeksprojecten. Het akkoord maakt voor beide partners mogelijk om op een structurele manier opportuniteiten voor gezamenlijke ontwikkelingen in verschillende materiaaldomeinen te identificeren.

Recyclage

Op het domein van duurzame materiaalprocessen en recyclage hebben Umicore en de UGent hun samenwerking verder versterkt via de onderzoeksgroep Metal Science and Technology (MST) van de vakgroep Toegepaste Materiaalwetenschappen (DMSE) van de UGent. Umicore engageert zich om een mandaat van gastprofessor in het vakgebied ‘duurzame processen en recyclage’ in te vullen. Naast de onderwijsopdracht zal dit mandaat ook een aanzet zijn tot een intensere samenwerking op onderzoeksgebied.

Prof. Luc Moens, vicerector van de Universiteit Gent, stelt:
“Deze vorm van langetermijnsamenwerking versterkt de structurele ondersteuning van het academische onderzoek. Tegelijk biedt de overeenkomst een kader voor continue uitwisseling van ideeën en identificatie van nieuwe opportuniteiten voor onderzoek en ontwikkeling”
Egbert Lox van Umicore merkt op:
“Wij zijn ervan overtuigd dat onze samenwerking met de UGent tastbare resultaten zal opleveren voor beide partners. Zowel op het vlak van de nanocoatings als het materiaalonderzoek zullen de voordelen verder reiken dan het wetenschappelijke, en wij verwachten ook materiaaloplossingen en -toepassingen te creëren op basis van de resultaten van onze gezamenlijke inspanningen.” 

Verdere info over de samenwerking op het vlak van nanocoatings

Umicore zet metalen om in hi-tech materialen door gebruik te maken van metallurgische en applicatiegerichte know how, om zo klantspecifieke oplossingen te bieden.  De oppervlakeigenschappen van deze materialen hebben vaak een belangrijke impact op hun functionaliteit. Nanocoatings kunnen een meerwaarde bieden voor toepassingen in o.a. katalyse, batterijen en brandstofcellen. Het functionaliseren en karakteriseren van oppervlakken en coatings is daarom een belangrijke competentie voor Umicore.

De onderzoeksgroep Coating and Contacting of Nanostructures van de UGent heeft uitgebreide expertise op het vlak van depositie en in-situ karakterisering van nanocoatings. Atomaire laagdepositie (ALD), één van de technieken die binnen de groep wordt toegepast, maakt het mogelijk om met atomaire precisie coatings af te zetten op complexe driedimensionale oppervlakken en in nanoporeuze materialen. Tijdens de voorbije jaren ontwikkelde de onderzoeksgroep  uitgebreide expertise en infrastructuur voor het bestuderen van ALD-processen, en methodes om de eigenschappen van deze nanocoatings ‘in-situ’, dus onder procesomstandigheden, te onderzoeken.

Umicore en CoCooN hebben in de voorbije jaren succesvol samengewerkt in het kader van verschillende kortetermijnprojecten. In de toekomst wensen ze deze samenwerking verder te versterken.

Verdere info over de samenwerking op het vlak van duurzame materiaalprocessen en recyclage

De wereld wordt vandaag de dag geconfronteerd met heel wat uitdagingen zoals materiaalschaarste, milieuverontreiniging en een toename van de wereldbevolking. De zoektocht naar duurzame oplossingen voor deze problemen creëert enorme uitdagingen, maar tegelijk ook opportuniteiten, voor de metaal/materiaalsector: aangepaste productontwikkeling, verbeterde recyclagetechnologieën, betere productlevenscyclusanalyse, … De complexiteit van deze uitdagingen vraagt om wetenschappelijk gebaseerde innovatie en om geëngageerde onderzoekers met de juiste ingesteldheid én de juiste opleiding.

Umicore en de UGent delen deze visie. Die vormt de basis voor samenwerking op het vlak van materiaalonderzoek dat kadert binnen de expertise van het Recyclage- en Extractietechnologieplatform van Umicore Research enerzijds, en van de UGent-onderzoeksgroep Metal Science and Technology (MST) van de vakgroep Toegepaste Materiaalwetenschappen (DMSE) anderzijds.

Sinds enkele jaren heeft de vakgroep Toegepaste Materiaalwetenschappen de structurele samenwerking met Umicore geïntensifieerd. De laatste jaren werd succesvol samengewerkt op onderwijsvlak met onder meer de organisatie van practica en bedrijfsbezoeken. Het mandaat van gastprofessor dat nu door Umicore wordt ingevuld in het vakgebied ‘duurzame processen en recyclage’ biedt een absolute meerwaarde voor de Masterstudenten binnen de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, en zal ook voordelen bieden op onderzoeksgebied. Alhoewel dit luik van de samenwerking nog maar net gestart is, werden al een aantal stages georganiseerd, en werken er reeds twee masterstudenten en één doctoraatsstudent aan gezamenlijke onderzoeksinitiatieven

Bron : Persbericht UGent