12/11/2007

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval te vaag over invulling milieuvriendelijke consumptie

Terug naar artikeloverzicht

Het ontwerp van Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Huishoudelijke Afvalstoffen (UHA) bouwt verder op het huidige UHA 2003-2007. Het voorziet een globale aanpak vanaf de productie van materialen en goederen tot de eindverwerking van het huishoudelijk afval. Het ontwerpplan werkt naast een verdere selectieve inzameling van afvalstoffen, aan een verbetering van het aanbod aan milieuvriendelijke producten.

Creatie kringloopeconomie

De Raden erkennen dat het planningsproces goed verliep en appreciren het beleid van de laatste jaren. Het huidige afvalbeheer mag echter niet op zichzelf blijven bestaan, maar moet zich verruimen naar een duurzaam materialenbeheer. Er moet als het ware een kringloopeconomie gecreerd worden. De Raden benadrukken dat dit de voornaamste uitdaging is. Ze onderschrijven de uitgangspunten inzake milieuverantwoorde consumptie, maar merken op dat er in het ontwerpplan noch kwantitatieve doelstellingen noch methoden om de voortgang te meten, worden vermeld De Raden pleiten ook voor een betere samenwerking en overleg met de distributiesector, de producenten en de erkende organismen om een draagvlak te creren.

Containerparken

De Raden benadrukken dat de selectieve inzameling op zich geen doelstelling kan zijn. Het is uiteindelijk de bedoeling om het niet te voorkomen afval maximaal te recycleren. Containerparken vormen een belangrijke schakel bij de selectieve inzameling van afvalstoffen. De Raden zijn voorstander voor een betere afstemming van de containerparken binnen eenzelfde gebied en voor meer klantvriendelijke openingstijden. Ook is het onverantwoord dat bepaalde grotere gemeenten nog steeds geen containerpark hebben op hun grondgebied.

Internalisering afvalkost

De verantwoordelijkheid voor de verwijdering van afvalstoffen ligt meestal bij de houder van de afvalstoffen (de consument), maar ook de producent en de overheid hebben verantwoordelijkheden op het vlak van afval. Afvalkosten dienen genternaliseerd te worden. Idealiter gebeurt dit via de verkoopprijs. De Raden vragen het onverkort toepassen van het besluit dat de financile vergoeding regelt van de gemeenten indien in het kader van de aanvaardingsplichten beroep gedaan wordt op gemeentelijke inzamelsystemen. Bovendien dient de communicatie over het inzamelsysteem maximaal via en in samenspraak met de lokale besturen te gebeuren. Ten slotte is er bijkomende handhaving nodig tegen vrijbuiters die hun aanvaardingsplicht ontlopen.
SERV en Minaraad zijn voorstander van de invoering van een meer gendividualiseerde producentenverantwoordelijkheid binnen de huidige aanvaardingsplichten. Producenten en invoerders die aandacht besteden aan milieuvriendelijk ontwerpen, zouden een verlaging moeten kunnen bekomen van de bijdrage op hun product.

Afval als secundaire brandstof

De huidige milieuheffing op het verbranden van afvalstoffen werkt niet meer sturend. De Minaraad en de SERV vragen dat een alternatief gezocht wordt. Het ontwerpplan gaat ervan uit dat in 2015 slechts 50 % van de bodemassen die ontstaat bij afvalverbranding een toepassing vindt als secundaire grondstof. De Raden vragen dat de Vlaamse Regering dringend werk maakt van het verbeteren en vergroten van de afzet van recyclagematerialen. Bovendien moet er voor gezorgd worden dat in de eerste plaats 'hoogwaardige' toepassingen en afzet gestimuleerd worden.

Bijlagen:
Gezamenlijk advies over het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval

Bron : Minaraad