27/06/2022

Uitstel invoering nieuwe nettarieven

	elektriciteit_licht_lamp
Terug naar artikeloverzicht

De VREG stelt de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder het capaciteitstarief, voor een laatste keer uit naar 1 januari 2023.

Wat heeft de VREG beslist?

De VREG heeft beslist over een wijziging van de huidige tariefmethodologie. Met die tariefmethodologie legt de VREG de distributienettarieven voor de jaren 2021-2024 vast.

De VREG stelt de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit met 6 maanden uit naar 1 januari 2023. De huidige nettarieven voor elektriciteit blijven van toepassing tot eind 2022.

De VREG legt ook duidelijke tussentijdse doelstellingen vast voor Fluvius. Haalt Fluvius die niet, dan kan de VREG boetes opleggen.

Wat ging aan die beslissing vooraf?

Volgens de tariefmethodologie moest Fluvius de nieuwe nettarieven voor elektriciteit invoeren op 1 juli 2022.

De VREG stelde dit voorjaar vast dat Fluvius geen kwalitatieve implementatie in de marktsystemen kon garanderen tegen die datum. Zowel Fluvius als FEBEG stelden daarom een uitstel van 6 maanden voor. Om de continuïteit van de marktwerking niet in het gedrang te brengen, zag de VREG zich genoodzaakt om kort voor de geplande invoerdatum dat verzoek te overwegen.

De VREG organiseerde daarover afgelopen maand een openbare raadpleging. De wettelijk bepaalde procedure voor het opstellen en wijzigen van de tariefmethodologie vereist dat. De VREG heeft nu een beslissing genomen.

Hoe gaat het nu verder?

De VREG volgt de verdere implementatie van de nieuwe nettarieven in de marktsystemen nauwgezet op. De VREG gaat samen met Fluvius en FEBEG gezinnen en kmo’s voorbereiden op de wijziging in hun elektriciteitsfactuur. Een brede communicatiecampagne volgt in het najaar.

Meer weten?

- Verslag openbare raadpleging   

- Nettarieven 2022

- Landingspagina nieuwe nettarieven

 

 

Bron: © 2022 VREG - Alle rechten voorbehouden