15/05/2009

Uitreiking Blauwe Vlag voor de eerste maal ook in Walloni

Terug naar artikeloverzicht

Bond Beter Leefmilieu reikt Blauwe Vlag 2009 uit aan acht Vlaamse jachthavens en vier zwemvijvers

Maaseik, 15 mei 2009 - Vandaag heeft Bond Beter Leefmilieu - de Vlaamse koepel van milieuverenigingen - Blauwe Vlaggen uitgereikt aan acht Vlaamse jachthavens en vier zwemvijvers. Tegelijkertijd kreeg 'Les Lacs de l'Eau d'heures' de eerste Waalse Blauwe Vlag van Inter-Environnement Wallonie, de Franstalige tegenhanger van BBL. De Blauwe Vlag is een kwaliteitskeurmerk voor stranden, zwemplassen en jachthavens die voldoen aan strikte criteria voor waterkwaliteit, milieueducatie en -informatie, milieubeheer en veiligheid.

Duurzaam toerisme

'Nu we midden in een economische en klimaatcrisis zitten, speelt duurzaam toerisme in de eigen regio steeds een grotere rol. Daarom zijn keurmerken zoals de Blauwe Vlag ook zo belangrijk. Ze zorgen ervoor dat toeristische trekpleisters aandacht hebben voor het milieu. Dat het milieu effectief beter wordt van de Blauwe Vlag bewijst bijvoorbeeld de eerste Waalse Blauwe Vlag voor Les lacs de l'eau d'heure op de grens van Henegouwen en Namen. Vorig jaar werd het afval hier nog niet apart ingezameld. Om in aanmerking te komen voor de Blauwe Vlag zorgde Les lacs de l'eau d'heure voor een gescheiden afval inzamelingsysteem. Wereldwijd wapperen er meer dan 3300 Blauwe Vlaggen die samen zorgen voor een aanzienlijk milieuresultaat,' vertelt Danny Jacobs van Bond Beter Leefmilieu.

In de praktijk

Voor de uitreiking van de Blauwe Vlaggen was Bond Beter Leefmilieu te gast bij de jachthaven Heerenlaak te Maaseik. Deze jachthaven viert in 2009 zijn 30ste verjaardag en mag al 14 jaar de Blauwe Vlag hijsen. Het milieu is dan ook een aandachtspunt bij alle aspecten van de bedrijfsvoering van MAREC, de intercommunale die de jachthavens Spaanjerd in Ophoven en Heerenlaak in Maaseik uitbaat. Ze hangen bijvoorbeeld nestkastjes op hun terreinen om vogels aan te trekken. De vogels eten de insecten op, bijgevolg moet de MAREC geen pesticiden gebruiken. Jaarlijks helpen de jongeren van de plaatselijke school om het zwerfvuil op te ruimen. Op de manier leren ze het belang van een proper milieu. Maar ook op kantoor wordt papier bespaard en nieuwe voertuigen moeten milieuvriendelijk zijn.

Meer info:

Wannes Meersmans (0486 73 80 42) - Programmacordinator Blauwe Vlag, Bond Beter Leefmilieu
Wim Van Gils (0478 32 78 88) Beleidsadviseur Waterkwaliteit, Bond Beter
Leefmilieu
Kris Van Rossem (0497 43 47 93) Persverantwoordelijke, Bond Beter Leefmilieu

www.blauwevlag.be voor informatie over de Blauwe Vlag in Vlaanderen
www.blueflag.org voor informatie over de Blauwe Vlag wereldwijd
www.bondbeterleefmilieu.be voor meer informatie over Bond Beter Leefmilieu

In 2009 krijgen volgende jachthavens de Blauwe Vlag:

  • Heerenlaak (Maaseik),
  • De Spaanjerd (Ophoven),
  • Willemdok (Antwerpen),
  • Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort (Nieuwpoort),
  • VVW Blankenberge (Blankenberge),
  • VVW Nieuwpoort (Nieuwpoort),
  • VVW HYAC (Hasselt),
  • Portus Dixmuda (Diksmuide).

In 2009 krijgen volgende zwemvijvers de Blauwe Vlag:

  • De Lilse Bergen (Lille),
  • Kampeerverblijfpark Diepvennen (Londerzeel),
  • Recreatiecentrum De Mosten (Hoogstraten),
  • Nuclea vzw (Mol).

Kwaliteitslabel Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag staat garant voor duurzaam watertoerisme. Met dit kwaliteitslabel kunnen jachthavens en stranden, kust en binnenwateren, zich onderscheiden op het vlak van waterkwaliteit, interne milieuzorg en veiligheid. Beter voor het milieu en de recreant, maar ook voor de private of publieke uitbater. Kiezen voor een Blauwe Vlag vraagt een blijvende inspanning van de uitbaters. Het kwaliteitsmerk is n jaar geldig.

Wat moet je doen om een Blauwe Vlag te krijgen?

De jachthavens moeten informatie over natuur en milieu verstrekken, een beleid voor milieumanagement uitwerken, de veiligheid van de jachthaven verzekeren en zorgen voor proper oppervlaktewater om de Blauwe Vlag te mogen hijsen. Er zijn twee types van criteria: verplichte en aanbevolen criteria. Zo is het verplicht om milieu-informatie te geven over nabijgelegen kwetsbare land- en waternatuurgebieden maar is het stimuleren van het gebruik
van duurzaam transport optioneel.

De Blauwe Vlag internationaal:

De Blauwe Vlag is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE). Meer dan 3300 stranden en jachthavens uit 37 landen over heel Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Tunesi, Nieuw-Zeeland, Canada en de Caraben worden jaarlijks gelauwerd met de Blauwe Vlag. Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen verzorgt het Vlaamse luik van deze internationale campagne. Inter-Environnement Wallonie, de Franstalige tegenhanger van BBL, reikt dit jaar
voor het eerst een Blauwe Vlag uit aan 'Les Lacs de l'Eau d'Heure' in de Waalse gemeente Boussu-Lez-Walcourt.

Bron : Persbericht Bond Beter Leefmilieu