21/12/2021

Uitpakken met klimaatacties op 18de Dikketruiendag

dikketruiendag
Terug naar artikeloverzicht

Op donderdag 17 februari 2022 organiseert het Vlaams Departement Omgeving voor de 18de keer Dikketruiendag in Vlaanderen. De trui krijgt er voor die gelegenheid een nieuwe functie bij nl. als communicatiemiddel om uit te pakken met klimaatacties. Zo kunnen deelnemers tonen welke doordachte klimaatactie ze ondernemen. Dikketruiendagambassadeur Frank Deboosere spoort in een videoboodschap iedereen enthousiast aan om deel te nemen en creatief aan de slag te gaan met klimaatboodschappen op truien. Dikketruiendag is een jaarlijkse actiedag die op een actieve, positieve en ludieke manier wil sensibiliseren rond klimaatverandering.  

Slogan en affiche 2022

De slogan van deze editie is ‘Pak uit met jullie klimaatactie!’. De affiche toont mascotte Wollo met een dikke trui. Op zijn kraag toont schaap Wollo hoe hij bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen, namelijk door een CO2-neutraal feest te organiseren. Aan de wasdraad hangen nog enkele andere truien met een klimaatslogan zoals Trotse Boomplanter. Klimaatactie kan dus op verschillende manieren, maar niets doen is geen optie.    
Scholen, bedrijven en overheden die een slimme klimaatactie organiseren, kunnen dus creatief aan de slag met de trui als communicatiemiddel. Leerlingen, werknemers en burgers pakken uit met hun klimaatacties met als doel vrienden, familie, klanten, collega’s enz. te inspireren en aan te sporen om hun voorbeeld te volgen. 
De trui dient zo niet alleen om jezelf warm te houden, maar ook om anderen warm te maken. 

18 jaar Dikketruiendag: van Kyoto tot Parijs

De allereerste editie van Dikketruiendag dateert van 16 februari 2005, toen het Kyotoprotocol in werking trad. Wereldwijd engageerden landen zich om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Een aantal enthousiaste scholen lieten deze dag niet ongemerkt voorbijgaan en voilà: Dikketruiendag was geboren. Waar de klemtoon in de beginjaren van Dikketruiendag lag op het lager zetten van de verwarming, kwamen vanaf 2010 ook andere thema's aan bod zoals sluipverbruik, klimaatvluchtelingen, vergroening en duurzame mobiliteit. Het doelpubliek breidde gaandeweg uit naar bedrijven, (lokale) overheden en verenigingen en er ontstond een nieuwe dynamiek. Ondertussen werd de klimaatambitie wereldwijd verhoogd en trad het Akkoord van Parijs in werking.  Heel wat deelnemers ruilden het 'graadje lager' in voor grootschaligere en langdurige projecten: grijze speelplaatsen werden groen, isolatie werd een must, zonnepanelen en warmtepompen werden geïnstalleerd enz. Voor de 18de editie van Dikketruiendag krijgt de trui met een vernieuwd concept er een functie bij als communicatiemiddel om uit te pakken met klimaatacties.

Sensibiliseren en actie

Dikketruiendag als jaarlijkse actiedag kent ook navolging in andere landen. In Nederland vindt de 16de Warmetruiendag plaats op 11 februari 2022; op dezelfde dag is het in Duitsland Dicker-Pulli-Tag. Canada is op 3 februari toe aan de 13de National Sweater Day.  
“Toen Dikketruiendag in 2005 startte, was lang niet iedereen overtuigd van de klimaatverandering. Ondertussen hebben de kurkdroge zomers en kletsnatte zomers ons allemaal met de neus op de feiten gedrukt. Met de Blue Deal en extra maatregelen in het Vlaams Energie- en Klimaatplan investeert de Vlaamse Regering in concrete acties om Vlaanderen weerbaarder te maken te maken tegen de gevolgen van de extremere weersomstandigheden”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Ik roep iedereen op om zijn of haar steentje bij te dragen en mee te werken aan een beter klimaat. Dikketruiendag is de ideale gelegenheid voor scholen, bedrijven, gemeenten en organisaties om hun CO2-afdruk te verkleinen en klimaatinspanningen in de kijker te zetten. Steek dus mee de handen uit de mouwen, organiseer een klimaatactie en pak ermee uit!”


Klimaatacties, campagnemateriaal...

Op de website www.dikketruiendag.be staan verschillende klimaatacties waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Ook het campagnemateriaal en de videoboodschap van Frank Deboosere zijn er te vinden. 

Op de interactieve kaart op de website bieden we zichtbaarheid aan de deelnemers. Maar ook op de Facebookpagina van Dikketruiendag nemen we graag geslaagde klimaatacties op.

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse Overheid