20/09/2002

Uitbreiding van het zwin-natuurgebied

Terug naar artikeloverzicht

Met de aankoop van het Zwin en de goedkeuring van het BPA 'Finis Terrae' heeft de Vlaamse regering de resolutie van het Vlaams parlement met betrekking tot dit dossier uitgevoerd.

Het lot van de zwembaden, die - gelegen in een recreatiegebied - gedurende vele jaren in vervallen toestand het einde van de zeedijk van Knokke ontsierden, werd definitief beslecht door de Vlaamse regering met de ondertekening van dit BPA.

Volledig conform de resolutie van het Vlaams Parlement, wordt het overgrote deel van dit recreatiegebied ingekleurd als natuurgebied. In het kader hiervan wordt 220 hectaren zwinbosjesduinencomplex en de zwembaden aangekocht en beheerd door het Vlaamse Gewest afdeling natuur. Naast de zwembaden zal ook de parking van het vroegere complex het voorwerp uitmaken van een totaal natuurherstelproject.

Het resterende 1,25 hectaren recreatiegebied (niet- milieugevoelige deel), wordt woonzone en sluit aan bij de bestaande woonzone van de zeedijk. Hierop mag een complex worden opgericht dat zowel in bouwhoogte als in grondoppervlakte bijzonder wordt beperkt.

Voor de globale site heeft de huidige eigenaar, de compagnie het Zoute, verzaakt aan alle hangende procedures  tegen de Vlaamse Gemeenschap, zodat hiermee een einde komt aan het planschadedossier, dat zijn oorzaak vond in de invoering van de gewestplannen, waarbij voor de eigenaar een groot volume aan bouwgrond verloren ging.

Met deze beslissing geeft de Vlaamse regering gevolg aan de unieke kans het prachtige en ecologisch waardevolle Zwin- gebied duurzaam uit te breiden.


Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen
Persdienst: Philippe Heyvaert en Anne Van Aperen
Telefoon: 02/553.64.11
Fax: 02/553.64.55
e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Kabinet Vlaams minister Vera Dua
Persdiens: Ann Bats en Ron Hermans
Telefoon: 02/553.27.81
Fax: 02/553.27.86
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be