08/12/2006

Uitbreiding regeling onderhoud koel- en stookinstallaties draagt bij tot daling broeikasgasemissies

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering vandaag twee ontwerpen van besluit definitief goedgekeurd. Deze besluiten betreffen enerzijds het onderhoud en het nazicht van stookinstallaties voor de verwarming van gebouwen en de aanmaak van warm verbruikswater en anderzijds de certificering van koeltechnische bedrijven. Beide maatregelen, vanaf 1 januari 2009 in werking, moeten bijdragen tot een verlaging van de broeikasgasemissies en dus tot de uitvoering van het ontwerp van Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012 van minister Peeters.

1. Onderhoud en nazicht stookinstallaties

Het ontwerpbesluit inzake het onderhoud en het nazicht van stookinstallaties geeft uitvoering aan artikel 8 van de Europese Richtlijn 2002/91/EG van 16 december 2002 betreffende de energieprestatie van gebouwen. Het besluit actualiseert een Koninklijk Besluit van 6 januari 1978 tot voorkoming van de luchtverontreiniging bij het verwarmen van gebouwen met vaste of vloeibare brandstof.

Hierdoor wordt voor centrale verwarmingsketels ouder dan 15 jaar een eenmalige keuring ingevoerd. Op basis van de resultaten van deze keuring wordt advies gegeven aan de gebruiker over een mogelijke vervanging van de ketel of mogelijke verbeteringen aan het systeem.

Naast een keuring dienen ook periodieke inspecties van de stookinstallaties door een onderhoudstechnicus plaats te vinden. Deze inspecties bestaan reeds jaarlijks voor stookinstallaties die werken met vloeibare of vaste brandstof. Door de nieuwe regeling dienen nu ook gasgestookte centrale verwarmingsketels een 2-jaarlijkse inspectie te ondergaan.

Deze inspecties zullen leiden tot een snellere vervanging van verouderde, energieverspillende installaties door ketels met lagere emissieniveaus en betere energieprestaties.

"Deze invoering, die een globale energiebesparing tot stand zal brengen, moet de luchtverontreinigende uitstoot van huishoudelijke stooktoestellen beperken. De wijzigingen gaan 1 januari 2009 in voege en zullen gepaard gaan met een sensibilisering van burgers en onderhoudstechnici," besluit minister Peeters.

2. Certificering koeltechnische bedrijven

De certificering van koeltechnische bedrijven kadert in de uitvoering van verplichtingen die zijn opgenomen in Europese regelgeving. Hierbij is voorzien dat Europese lidstaten de minimumopleidingseisen moeten bepalen, en een certificering moeten invoeren voor personeel en bedrijven betrokken bij het onderhoud van koel- en luchtbehandelingsinstallaties die ozonafbrekende stoffen of gefluoreerde broeikasgassen als koelmiddel bevatten.

Deze bedrijven zullen op regelmatige basis worden gekeurd en zullen moeten bewijzen dat het koeltechnische personeel de nodige vakbekwaamheid bezit, over de nodige technische uitrusting kan beschikken om deze werkzaamheden op een verantwoorde en correcte wijze uit te voeren en dat de uitgevoerde werkzaamheden voldoende worden gedocumenteerd.

De regelgeving treedt vanaf 1 januari 2009 in werking.
 
"Deze invoering heeft als doel om de emissies van koelmiddelen die bijdragen tot het broeikaseffect of die schade aanbrengen aan de ozonlaag, te verminderen," aldus minister Peeters.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters

_____________________________

Extra info :