20/05/2010

UGent-studenten geselecteerd voor Solar Decathlonwedstrijd

Terug naar artikeloverzicht

Een team studenten van de UGent is geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze US DOE Solar Decathlonwedstrijd in 2011. Met de wedstrijd daagt het US Department of Energy onderzoeksinstellingen uit om een woning op zonne-energie te ontwerpen en te bouwen. De woning moet zo aantrekkelijk, kosteneffectief en energie-efficiënt mogelijk zijn. Wereldwijd zijn 20 teams geselecteerd. Team Belgium Ghent University is het enige Europese team dat de selectie haalde. Op 21 en 22 mei 2010 nemen de geselecteerde studenten in Washington DC deel aan een workshop ter voorbereiding van de wedstrijd.

E-cube

Voor de wedstrijd ontwikkelde het UGent-team de zogenaamde E-cube. Deze woning die als doe-het-zelfbouwpakket is ontworpen, heeft enkel de zon nodig als energieleverancier. De E-cube bestaat uit een startpakket dat naar wens geüpgraded kan worden. Op die manier kunnen bewoners een volledig gepersonaliseerde woning samenstellen en de bouwkosten spreiden. Verder zorgt ook de energiezuinigheid van de woning op basis van de passiefhuisprincipes er mee voor dat het geheel betaalbaar blijft.
De prijs van het geheel is immers een criterium dat bij deze editie van de wedstrijd voor het eerst mee in acht wordt genomen. Andere criteria zijn onder meer architectuur en comfort. In totaal scoort de jury de ontwerpen op tien disciplines, wat de wedstrijd zijn naam Solar Decathlon opleverde.

Het team

Het project ging aan de UGent van start als thesisonderwerp bij de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de faculteit Ingenieurswetenschappen. Promotoren zijn prof. Steven Van Dessel en prof. Arnold Janssens. Het Core-team bestaat uit de vier thesisstudenten werd in het voorjaar van 2010 voor de tweede selectieronde uitgebreid met een Seed-team uit de eerste master. Daarnaast zullen de volgende weken en maanden nog een aantal studenten en profesoren met diverse achtergronden en specialiteiten het team vervolledigen.

In de volgende fase zal het team het ontwerp verder uitwerken en op zoek gaan naar bijkomende sponsors. De zoektocht naar sponsoring van onder meer bouwmaterialen, huishoudtoestellen en technische apparatuur is een essentieel onderdeel van de wedstrijd en is noodzakelijk omdat de woning helemaal zelf moet gefinancierd worden. Geïnteresseerde partners kunnen voor meer informatie terecht op de website of bij de PR-verantwoordelijke. De woning wordt uiteindelijk in het najaar van 2011 naar de VS verscheept.

Solar Decathlon

De wedstrijd wordt sinds 2002 tweejaarlijks georganiseerd door het US Department of Energy. Het sluitstuk van deze editie vindt plaats in het najaar van 2011. De woningen worden dan opgesteld op de Mall in Washington DC waar ze getest worden en gedurende een tiental dagen opengesteld zijn voor het publiek.

Bron : UGent

_________________________

Extra info : http://www.solardecathlon.ugent.be/