21/05/2007

UGent-onderzoeker brengt wereldwijd bedreigde koraalriffen in kaart

Terug naar artikeloverzicht

De temperaturen stijgen, de gletsjers smelten en de dikte van het poolijs vermindert. Wereldwijd zijn temperatuurstijgingen en klimaatveranderingen belangrijke oorzaken van het verdwijnen van levensnoodzakelijke ecosystemen.

Ook koraalriffen worden bedreigd. Tijdens de record-El Nio van 1997-1998, bijvoorbeeld, stierf in enkele maanden tijd 16% van de koralen ten gevolge van een plotse stijging van de zeetemperatuur. Bovendien staat 58% van de koraalriffen onder druk door lokale menselijke activiteiten zoals het gebruik van destructieve vistechnieken, landwinning en vervuiling. Deze degradatie veroorzaakt steeds grotere problemen in ontwikkelingslanden omdat daar honderden miljoenen mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van koraalriffen.

Om de resterende koraalriffen te beschermen en redden, is dringend actie nodig. Dr.Tony Vanderstraete (vakgroep Geografie) ontwikkelde in zijn doctoraat een methodologie om de nog resterende koraalriffen in kaart te brengen.

Teledetectie

De methode die Dr. Vanderstraete in zijn doctoraatsstudie voorstelt, is gebaseerd op teledetectie: optische informatie die geregistreerd wordt door sensoren in satellieten. Deze techniek laat toe gedetailleerde informatie te verzamelen over verafgelegen gebieden en grote oppervlakken. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld kaarten aangemaakt worden die de topografische structuur van de rifsystemen weergeven alsook de distributie van de belangrijkste habitats in het koraalrifecosysteem. Omdat satellietbeelden op een regelmatige basis beschikbaar zijn, kunnen ook gemakkelijk veranderingen in deze patronen opgespoord worden.

De methode van de teledetectie is betaalbaar en kan wereldwijd worden toegepast. Ze zorgt voor een beter inzicht in wat er momenteel met de koraalriffen gebeurt en hoe de situatie zal evolueren. Als deze informatie mee de basis vormt voor het duurzaam beheren van de koraalriffen, dan kunnen deze waardevolle ecosystemen bijdragen tot de algemene ontwikkeling van de derde wereld.

Scriptie : "Het gebruik van teledetectie voor het karteren van koraalriffen ter ondersteuning van het gentegreerd beheer van kustgebieden  - Een gevalstudie in de NW Rode Zee"

Bron : Universiteit Gent