24/04/2006

Twee rapporten over klimaatveranderingen: Extra inspanningen nodig voor het behalen Kyoto-streefdoel

Terug naar artikeloverzicht

In het kader van zijn internationale rapporteringsverplichtingen stuurde ons land twee rapporten in: de "Vierde Nationale Mededeling" en het "Rapport over aantoonbare vorderingen". Beide door de Nationale Klimaatcommissie opgestelde rapporten zijn nu ook in het Nederlands en het Frans beschikbaar.

Begin dit jaar bracht Belgi, overeenkomstig zijn internationale verbintenissen, zijn Vierde Nationale Mededeling en zijn Rapport over aantoonbare vorderingen in de context van het Protocol van Kyoto ter kennis van het Secretariaat van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering. Beide door de Nationale Klimaatcommissie opgestelde rapporten zijn nu voor een ruimer publiek in het Nederlands en het Frans beschikbaar. Uit deze rapporten blijkt dat in een scenario met bijkomende maatregelen en het gebruik van de flexibiliteitsmechanismen om de broeikasgasemissies te reduceren, deze emissies nog hoger zullen liggen dan wat het Kyoto-streefdoel voorziet. Belgi zou dan maar een reductie van de broeikasgasuitstoot van 6,6% halen ipv het door het Kyoto-protocol voorziene 7,5%. Extra inspanningen zijn dus nodig en worden volop voorbereid.

De "Vierde Nationale Mededeling " geeft een stand van zaken van het Belgisch klimaatbeleid. Alle aspecten komen erin aan bod, gaande van cijfers over de uitstoot van broeikasgassen en hun projecties tot 2020 tot de beleidsopties en de maatregelen van de federale overheid en de Gewesten, over andere aspecten van het klimaatbeleid, zoals onderzoek, onderwijs en bewustmaking, gevoeligheid en aanpassing aan klimaatverandering, en ontwikkelingssamenwerking. De "Vierde Nationale Mededeling" is dan ook een volledig bijgewerkt referentiedocument over alle aspecten van het Belgisch klimaatbeleid.

Het "Rapport over aantoonbare vorderingen in het raam van het Protocol van Kyoto " geeft voor 2005 een stand van zaken van de vooruitgang die werd geboekt op weg naar de Kyotodoelstelling tijdens de eerste verbintenisperiode (2008-2012). Dit document beschrijft in het kort de nationale maatregelen en de evolutie van de broeikasgassen in ons land en beschrijft hoe de Kyotodoelstelling zal worden gehaald via binnenlandse maatregelen, maatregelen op Europees niveau ("gemeenschappelijke en gecordineerde maatregelen " binnen de Europese Unie) en het gebruik van "flexibele mechanismen " van het Protocol van Kyoto (marktmechanismen waarmee emissiekredieten kunnen worden verworven). Dit rapport geeft tevens een overzicht van de vooruitgang geboekt op het vlak van de andere verbintenissen krachtens het Kyotoprotocol, zoals onder meer de overdracht van technologie en de capaciteitsopbouw, de wetenschappelijke en technische samenwerking, en de hulp aan ontwikkelingslanden in het raam van de uitvoering van het Klimaatverdrag.

Deze rapporten zijn het resultaat van een gemeenschappelijke oefening van de federale staat en de gewesten, die in de schoot van de Nationale Klimaatcommissie grondig werd voorbereid. Deze commissie vergadert op regelmatige basis om het Nationaal Klimaatbeleid te stroomlijnen.

Uit deze rapporten blijkt dat in een scenario met bijkomende maatregelen (met name biobrandstoffen, de reductie van F-gassen en lachgasemissies, op het vlak van het vervoersbeleid,) en het gebruik van de flexibiliteitsmechanismen om de broeikasgasemissies te reduceren,,deze emissies nog hoger zullen liggen dan wat de Kyotodoelstelling voorziet. Extra inspanningen zijn dus noodzakelijk om dit verschil van bijna 1% te dichten. Om die redenen worden zowel het federaal als het gewestelijke klimaatbeleid bijgestuurd, met het oog op het tijdig realiseren van de Kyoto-doelstelling. Het Vlaams gewest heeft daarom de Vlaamse Klimaatconferentie georganiseerd. Met de nieuwe maatregelen, die hieruit voortvloeien, levert Vlaanderen zijn bijdrage tot het helpen dichten van de overblijvende kloof.

Bron : www.klimaat.be