12/02/2007

Triodos Bank commercialiseert nieuw wereldwijd beleggingsinstrument in innovatieve pioniers rond vier duurzame themas tegelijk

Terug naar artikeloverzicht

Triodos Bank commercialiseert vanaf vandaag het Triodos Values Pioneer Fund, een voor Belgi nieuwe bevek met duidelijke focus op kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven die aan de top staan op het vlak van innovatie in duurzaamheid, en dit op wereldwijde schaal.
Het is bovendien een primeur dat een bevek zich richt op vier duurzame thema's tegelijkertijd: respect voor de aarde, klimaatbescherming, een gezonde levensstijl en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Triodos Values Pioneer Fund is dus cht duurzaam.

Triodos Values Pioneer Fund is een compartiment van Triodos Sicav I, een bevek naar Luxemburgs recht. Specifiek aan dit compartiment zijn de duurzaamheidcriteria. Deze worden zorgvuldig vastgelegd door het onderzoeksteam van Triodos Bank zelf. Het Triodos Researchteam is een van de grootste in zijn soort in Europa en maakt gebruik van het meest uitgebreide wereldwijde onderzoeksnetwerk SiRi Company. Het beleggingstechnisch beheer is in handen van Delta Lloyd.

Olivier Marquet, Directeur Triodos Bank Belgi, die instaat voor de financile dienstverlening, beaamt: "Tot nu toe was het moeilijk voor beleggers die in verschillende duurzame sectoren willen beleggen om goede aandelen te selecteren. Met de komst van Triodos Values Pioneer Fund is de belegger verzekerd van een dynamisch beleggingsbeleid."

De belegger investeert via Triodos Values Pioneer Fund vandaag rechtstreeks in baanbrekende pioniers op het vlak van duurzaamheid voor morgen, en dit rond vier thema's:

Respect voor de aarde
Tot deze categorie behoren bedrijven die oplossingen bieden voor een verantwoorde omgang met natuur en milieu, bijvoorbeeld op het gebied van waterzuivering, recycling en het detecteren van vervuiling.

Klimaatbescherming
Bedrijven die werken aan innovatieve technologien als alternatief voor fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld zonnepanelen, windturbines en brandstofcellen, behoren tot de categorie klimaatbescherming.

Een gezonde levensstijl
Tot de categorie gezonde levensstijl rekent het compartiment bedrijven die medische uitrusting leveren en innovatieve oplossingen bieden voor de gezondheidszorg, waaronder biologische voeding.

Pioniers in maatschappelijk verantwoord ondernemen
Triodos Values Pioneer Fund belegt voor een groot aantal andere sectoren ook in bedrijven in die behoren tot de top binnen hun sector op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Triodos Values Pioneer Fund is voor minimaal 75% samengesteld uit een universum van tussen de 125 en 150 kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen.

Rendement en risico
Investeren in small en midcap bedrijven houdt altijd een hoger risico in. Het rendement kan immers op korte termijn grotere schommelingen laten zien en op lange termijn een hoog rendement behalen. Daarom heeft Triodos Values Pioneer Fund een hoog risicoprofiel en is hij in hoofdzaak bedoeld voor beleggers die in hun portefeuille ruimte hebben voor een dynamische belegging en innovatieve bedrijven op het vlak van natuurlijk klimaat en levenskwaliteit.
De inschatting is gebaseerd op aanbevelingen van de Belgische Vereniging van Asset Managers (www.beama.be).

Als referentie-index wordt de MSCI World Index Small Cap gehanteerd. Deze index heeft de afgelopen tien jaar een gemiddeld rendement van 8,61% per jaar behaald, en de afgelopen drie jaar 15,77%.

Structuur
Triodos Values Pioneer Fund is een compartiment van Triodos Sicav I, een bevek naar Luxemburgs recht en wordt nu reeds aangeboden in Nederland en Belgi. Andere Europese landen zullen volgen.... Triodos Bank treedt op als financile dienstverlener van de bevek. De bevek, inclusief haar compartimenten, staat onder toezicht van de Luxemburgse toezichthouder, de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF).

Lancering
Tijdens de lanceringsperiode van 12 februari tot en met 9 maart kan de belegger kosteloos inschrijven, en zo 2,50% aan instapkosten besparen.

Bron : Triodos Bank