03/06/2008

Total versterkt zijn positie als voorloper en vernieuwer inzake nieuwe energien.

Terug naar artikeloverzicht

Brussel, 3 juni 2008 Geheel in lijn met zijn innovatiestrategie en zijn engagement inzake duurzame ontwikkeling heeft Total, marktleider in de distributie in Belgi, vanochtend het eerste autosnelweg waterstofstation in Europa geopend.

De inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van dhr. Raffaele Liberali van het directoraat-generaal Onderzoek van de Europese Commissie en Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel. De minister voltrok de symbolische eerste tankbeurt van het waterstofstation, dat ontwikkeld en opgebouwd werd dankzij een intensieve samenwerking tussen Total en BMW met zijn Serie 7 H2. Linde leverde de waterstoftechnologie. 
 
Eerste autosnelweg waterstofstation in Europa en eerste waterstofstation in Belgi

Met dit nieuwe station toont Total aan dat waterstofdistributie perfect gentegreerd kan worden in een tankstation langs de snelweg. Op de site in Ruisbroek wordt vloeibare waterstof gedistribueerd die bij -253 C opgeslagen zit in een bovengrondse tank. Daarmee worden de BMW's van de Serie 7 H2, demonstratievoertuigen bevoorraad die gebruikt worden door de Europese instellingen. De installatie werd zo ontworpen dat ze in de toekomst ook gasvormige waterstof zou kunnen verdelen voor andere voertuigen (bussen, auto's), afhankelijk van de ontwikkelingen op dat gebied.
 
Waterstof, "schone energie voor de toekomst"

Total beschouwt waterstof als n van de meest veelbelovende brandstoffen voor de toekomst, want de verbranding ervan produceert energie zonder uitstoot van vervuilende stoffen of CO2. Waterstof kan geproduceerd worden uit duurzame bronnen zoals zonne- of windenergie, of uit niet-hernieuwbare grondstoffen (koolwaterstoffen...). In dat laatste geval kan de uitstoot van broeikasgassen vermeden worden dankzij nieuwe technieken voor het opvangen en opslaan van CO2 die in volle ontwikkeling zijn.

Total wil met dit project ervaring opdoen in de productie, opslag, distributie en het gebruik van waterstof, als n van de ontwikkelingspistes voor duurzame, milieuvriendelijke energie op middellange en lange termijn. 

Vruchtbare samenwerking

Total en BMW werken sinds 2006 samen op het gebied van waterstof. In dat kader heeft Total drie waterstofstations gebouwd en operationeel gemaakt voor de Hydrogen 7-vloot van BMW. Het tankstation van Ruisbroek is het derde, na die van Berlijn (2006) en Mnchen (2007). 

Via partnerships met autoconstructeurs zoals BMW, is Total al meerdere jaren actief in het onderzoek naar waterstof als automobielbrandstof van de toekomst. Deze onderzoeksprogramma's, zoals het CEP Clean Energy Partnership en HyFleet:Cute, worden ondersteund door de Europese Commissie en door sommige lidstaten van de Europese Unie.
 

Innovatie en duurzame ontwikkeling als drijfveren van de groep Total

De ambitie van de groep Total ligt volledig in lijn met zijn antwoorden op de uitdagingen van duurzame ontwikkeling, en bestaat erin:

  • de impact van haar activiteiten op mens en milieu te beheersen en te verminderen
  • bij te dragen tot de ontwikkeling van nieuwe industrile proceds die beter presteren met minder uitstoot,
  • nieuwe, beter presterende producten te ontwikkelen,
  • nieuwe energiebronnen te ontwikkelen.

Tal van recente initiatieven en lanceringen maken deze ambitie concreet en tastbaar voor de automobilist. De ontwikkeling van biobrandstof, van brandstoffen zoals EXCELLIUM en van brandstofbesparende smeermiddelen, en het gebruik van zonne- en windenergie illustreren het streven van Total naar alternatieve energien voor vandaag en morgen. 

Bron : Total