26/08/2008

Tot 12 september overmachtsituatie voor landbouwers

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister Hilde Crevits erkent tot en met vrijdag 12 september 2008 de overmachtssituatie voor de landbouwers ingevolge de natte weersomstandigheden in een uitgeregende zomer.
 
Door de uitzonderlijke natte weersomstandigheden van de laatste weken in het Vlaamse Gewest konden op vele landbouwgronden de oogstwerkzaamheden nog niet doorgaan. Hierdoor kunnen ook de voorbereidingswerkzaamheden en de bemestingswerkzaamheden op het veld met het oog op het inzaaien van wintergraan of groenbemesters niet tijdig gebeuren.
 
De onmogelijkheid om dierlijke mest op het land te brengen leidt aldus in bepaalde streken tot een overmachtssituatie voor de betrokken landbouwers.
 
Vlaams minister Hilde Crevits heeft dan ook beslist ten aanzien van de getroffen landbouwers de overmachtssituatie te erkennen tot en met vrijdag 12 september 2008. Er zijn een een aantal voorwaarden:

  1. De gronden, waarop de dierlijke mest gebracht wordt, zijn gelegen in de landbouwstreken de Zand-leemstreek en de Leemstreek van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant;
  2. Het mag enkel gaan om gronden met graan- of vlasstoppel en om het uitrijden van dierlijke mest;
  3. Er mag niet meer dan 100 kg stikstof per ha op het land gebracht worden.
  4. De landbouwer moet de volgende procedure volgen:
    1. Hij meldt voorafgaandelijk aan de Provinciale Afdeling van de Mestbank dat hij wegens overmacht zijn percelen gelegen in de bedoelde landbouwstreken zal moeten bemesten of laten bemesten met dierlijke mest, met vermelding van:
      • de gemeente;
      • de perceelsnummers van de jaarlijkse inventarisatie door de Mestbank en de teelten die zich op deze gronden bevonden;
      • de landbouwstreek waarin het perceel zich bevindt;
      • per perceel de datum waarop het uitrijden van dierlijke mest zal gebeuren.
    2. Bij dezelfde melding neemt de landbouwer de verbintenis op zich dat hij de gronden zal inzaaien met een groenbemester of wintergraan.

Mits naleving van al deze voorwaarden zal de Mestbank de ingeroepen overmacht aanvaarden.
 
In het kader van de constante zorg voor de waterkwaliteit zal de Mestbank op de betrokken percelen gerichte controlemetingen uitvoeren naar het nitraatresidu in de periode tussen 1 oktober en 15 november 2008.

Bron : Persmededeling van het kabinet van minister Hilde Crevits