Tommelein wil vergelijkende energietest op maat van de klant

Gepubliceerd op 24/02/2017

Vlaams Minister van Energie Tommelein pleit voor een betere tool om elektriciteitstarieven te vergelijken en zo vooraf een beter zicht te krijgen op de totale kostprijs van de energiefactuur. Op dit moment hebben particulieren en bedrijven twee testen om zich op te baseren. Die zijn zeer waardevol, maar vertonen ook tekortkomingen. Door beide testen bijvoorbeeld te integreren, zou de klant een betere simulatie van de eindfactuur kunnen maken.  

Vlaanderen dringt er al jaren bij de burger op aan om goed de elektriciteits- en gasprijzen te vergelijken. De consument doet er zijn voordeel mee om regelmatig van contract of van energieleverancier te veranderen.

De Vlaamse energieregulator VREG heeft daarvoor een instrument ontwikkeld, de zogenaamde V-test. Aan de hand van die test kunnen particulieren en bedrijven een vergelijking maken tussen huidige mogelijke contracten én energieleveranciers.

Vorig jaar werd de V-test voor gezinnen 538.172 keer uitgevoerd. Kleine bedrijven deden de test 30.328 keer. Zo’n 15 procent van gezinnen ging na het uitvoeren van de V-test in op een nieuw voorstel van zijn eigen energieleverancier. 14 procent stapte over op een groepscontract, en 13 procent stapte over naar een àndere energieleverancier.

Sinds kort heeft ook de federale energieregulator CREG een eigen test ontwikkeld, de zogenoemde CREG Scan. Die test zoomt vooral in op de commodity prijs van energiecontracten, en wil vooral oude, ‘slapende contracten’ vergelijken met huidige prijsformules.

Beide testen hebben hun kwaliteiten, maar vertonen ook nog tekortkomingen. Zo kan de V-Test voorlopig de kortingen niet verrekenen en kan je als klant niet vergelijken met een oud contract. En de CREG Scan houdt dan weer geen rekening met het verbruik en het metertype en heeft niet àlle energieleveranciers in zijn test opgenomen, waardoor een volledige test op maat van de klant onmogelijk is.

“Twee aparte systemen naast elkaar, zijn minder goed dan 1 geïntegreerd systeem”, zegt Minister Tommelein. “Het zou daarom mooi zijn mochten de Vlaamse en de federale regulatoren samenwerken”. De VREG heeft al aangegeven te werken aan een betere vergelijkingstest, maar dat kost middelen en tijd.

Wat de Vlaamse onafhankelijke regulator VREG betreft: die valt nu onder de controle van het Vlaams Parlement. “Ik reken dan ook op de parlementsleden dat zij de VREG zo goed mogelijk zullen ondersteunen in haar informerende rol”, aldus nog Minister Tommelein.

Prijzen vergelijken kan via de V-test.

Dienstverlening vergelijken kan via de Servicecheck.

Herkomst stroom vergelijken kan via de Herkomstvergelijker.

Controleren hoe groen uw stroom is kan via de Groencheck. 

 

Bron: © Bart Tommelein - www.tommelein.com