20/10/2006

Toetreding van PMV tot het emissierechtenfonds MCCF

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur en Dirk Van Mechelen, Vlaams minister van Financin en Begroting en Ruimtelijke Ordening heeft de Vlaamse regering vandaag haar goedkeuring verleend aan een overeenkomst met de federale overheid en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Dit laat PMV toe om toe te treden tot het emissierechtenfonds van de Europese Bank voor Wederopbouw en Herontwikkeling (EBRD) en de Europese Investeringsbank (EIB). In dit Multilateral Carbon Credit Fund (MCCF) zal 22 mio euro worden genvesteerd. Hiermee wordt opnieuw een belangrijke stap gezet in het uitvoeren van het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012 zodat tijdig de Kyotodoelstelling kan bereikt worden op een kostenefficinte manier.

Het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012 werd na een brede publieksconsultatie binnen de Vlaamse Klimaatconferentie definitief goedgekeurd op 20 juli 2006. De prioriteit ligt op het realiseren van reductiemaatregelen in het Vlaamse gewest, waarvoor 513 miljoen euro voorzien is tot 2012. Daarbovenop komen nog de uitgaven en investeringen van gezinnen, bedrijven en lokale overheden die allemaal bijdragen om de klimaatuitdaging aan te gaan.

Met de uitvoering van de geplande initiatieven kan 80% van de afstand naar de Kyotodoelstelling met binnenlandse maatregelen worden overbrugd. Aanvullend zal de resterende 20% met de aankoop van emissierechten worden ingevuld. Het Protocol van Kyoto biedt de ondertekenende landen de mogelijkheid om een deel van hun reductie-inspanningen voor broeikasgassen in het buitenland te realiseren via de zogenaamde flexibiliteitsmechanismen. Door de inzet van de emissierechten, gecreerd door deze mechanismen, wordt op een kostenefficinte wijze vorm gegeven aan het klimaatbeleid, een aanpak die door de meeste West-Europese landen gevoerd wordt.

Emissierechten kunnen via diverse kanalen aangekocht worden. Toetreding tot een fonds heeft als voordeel dat de inherente risico's verbonden aan economische activiteiten, verdeeld worden door de deelname van verschillende participanten, en gespreid worden over een groot aantal projecten. Het MCCF werd gekozen na een vergelijkende analyse tussen een reeks bestaande fondsen op basis van financile en duurzaamheidscriteria. Extra voordeel is dat de EBRD en de EIB die het fonds hebben opgericht, over een ruime terreinkennis beschikken door hun jarenlange activiteiten op het vlak van projectfinanciering. Bij de projectkeuze wordt het accent gelegd op verbetering van energie-efficintie en hernieuwbare energiebronnen. Door de aandacht voor duurzaamheid kunnen deze projecten daadwerkelijk bijdragen tot het dalen van de broeikasgasemissies.

De overeenkomst die met de federale overheid wordt afgesloten, is nodig aangezien zij Belgi vertegenwoordigt binnen de EBRD. Om de voorziene 20% van de Kyotokloof met emissierechten in te kunnen vullen, wordt de markt verder verkend op nieuwe opportuniteiten die voldoen aan de nodige waarborgen op het vlak van duurzaamheid, kosten en financieel beheer.

"Om tijdig de Kyotodoelstelling te realiseren, is de opmaak en goedkeuring van het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012 fundamenteel geweest. Aan de uitvoering wordt volop gewerkt met grote aandacht en ruime middelen voor maatregelen binnen het Vlaamse gewest. Het aanvullende luik verwerving van duurzame emissierechten wordt nu ook praktisch opgestart met de toetreding van PMV tot dit eerste emissierechtenfonds," besluit minister Peeters.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters