16/06/2016

Tienkoppig team in actie tegen zwerfvuil

Back to article overview

Een tienkoppig team gaat vijftig gemeenten, afvalintercommunales en Vlaamse overheden intensief coachen om het zwerfvuil in Vlaanderen te bestrijden. Tegen 2018 moet er effectief minder zwerfvuil op de grond liggen.

Het Netheidsnetwerk is een samenwerking tussen de OVAM, Fost Plus (de bedrijven die verpakte producten op de Belgische markt brengen) en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Samen pakken ze al enkele jaren het zwerfvuil in Vlaanderen aan. Zo organiseren ze de acties en campagnes van indevuilbak.be.

In januari 2016 sloot Vlaamse minister van Omgeving Joke Schauvliege een overeenkomst met Fost Plus, Comeos (dat de Belgische handel en diensten vertegenwoordigt) en de Federatie Voedingsindustrie (Fevia) voor een integraal zwerfvuilbeleid. Er komen extra financiële middelen zodat ze nog meer maatregelen kunnen nemen en het team van het Netheidsnetwerk fors kunnen uitbreiden.

Binnenkort zal een tienkoppig team (zeven mensen van de OVAM, twee van Fost Plus en één van VVSG) zich inzetten om tegen 2018 een effectieve daling van de hoeveelheid zwerfvuil te bereiken. Om die ambitie waar te maken, zetten ze onder meer coachingtrajecten op. Het netwerk zal vijftig verschillende partners intensief begeleiden. Die partners zijn gemeenten of afvalintercommunales, maar bijvoorbeeld ook het Agentschap Wegen en Verkeer.

Samen met hun partners zullen ze extra inspanningen leveren om zwerfvuil op specifieke plaatsen te bestrijden. Het gaat om winkel(wandel)straten, afvalinzamelpunten, parkings naast snelwegen en haltes van het openbaar vervoer.

Meer weten over zwerfvuil en de aanpak van het Netheidsnetwerk? Neem dan een kijkje op http://www.indevuilbak.be/.

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij