29/04/2003

Tegemoetkoming voor bedrijven getroffen door vogelpest

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse pluimveesector wordt sinds kort getroffen door de klassieke vogelpest. Het uitbreken van deze ziekte in een regio deelt aan de betrokken pluimveehouders niet alleen heel wat psychologische en emotionele klappen uit. De besmetting met de klassieke vogelpest heeft ook een zware economische impact op de pluimveesector in Vlaanderen.

Daarom besliste Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua om een tegemoetkoming te voorzien voor de bedrijven die door de uitbraak van de ziekte economische schade ondervinden.
De vergoeding voor de dieren die op bevel van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) werden en worden opgeruimd, wordt betaald door de het Sanitair Fonds en de operationele kosten worden gedragen door de federale autoriteiten.

Vlaams minister Vera Dua heeft aan de administratie opdracht gegeven om voorstellen uit te werken voor de bedrijven die opgeruimd werden en voor de bedrijven die leegstaan door het verbod om de stallen herop te vullen.  Dit zou kunnen gebeuren onder de vorm van overbruggingskredieten, nmalige heropstartpremies of een combinatie van beiden. In de loop van volgende week zullen de eerste concrete voorstellen voorgelegd worden.

Intussen wordt in een intense samenwerking tussen OVAM, de Mestbank en het FAVV al het mogelijke gedaan om een uitdeining van de epidemie te vermijden.


info : Ann Bats, woordvoerder van minister Dua
tel. : (02) 553 27 81
e-mail : persdienst.dua@vlaanderen.be