Terug naar artikeloverzicht

Vanaf 1 juli 2022 zullen de Vlaamse keuringscentra roetfilterfraude kunnen opsporen. De naar schatting 107.000 dieselwagens (personenauto’s en lichte vracht) die vandaag in Vlaanderen op de weg rijden met een gefraudeerde of defecte roetfilter zullen dan een rode kaart krijgen. Eigenaars van tweedehandsvoertuigen kunnen dan mogelijk voor een verrassing komen te staan. De Vlaamse overheid roept daarom op om alert te zijn bij de aankoop van een tweedehandsdieselwagen.

Speciale deeltjesteller

De technische keuring is vandaag nog niet in staat om fraude met roetfilters op te sporen. Maar daar komt vanaf 1 juli 2022 verandering in. Dan zullen de keuringscentra met een speciale deeltjesteller (PN-teller) alle dieselvoertuigen met Euronorm 5a en hoger aan een nieuwe test onderwerpen. Die teller meet de fijnstofdeeltjes in de uitlaatgassen (uitgedrukt in het aantal deeltjes per kubieke centimeter). Personenauto’s (categorie M1) en lichte vrachtwagens (categorie N1) met een gefraudeerde of defecte roetfilter krijgen vanaf dan een rode kaart. Voor de wagens die tussen de 250.000 en 1 miljoen fijnstofdeeltjes uitstoten, wordt er een overgangsperiode voorzien. Zij krijgen een groene kaart met een opmerking. Op termijn wordt onderzocht of die maatregel uitgebreid kan worden naar vrachtwagens, bussen en benzinewagens.

Let op met tweedehandsvoertuigen

De Vlaamse overheid sensibiliseert eigenaars en kopers van dieselwagens zodat ze zicht er bewust van zijn dat ze vanaf juli volgend jaar mogelijk een rode kaart krijgen. Een deel van de naar schatting 107.000 dieselwagens is tweedehands aangekocht door mensen die zich van geen kwaad bewust zijn. Vandaag geraken die voertuigen nog vlot door de keuring maar dat zal vanaf juli 2022 niet meer het geval zijn. Maar ook eigenaars en kopers van dieselwagens met een roetfilter die vandaag goed werkt, kunnen in de toekomst mogelijk een rode kaart krijgen. De gemiddelde levensduur van een roetfilter bedraagt ongeveer 160.000 km. Boven die levensduur is de kans groot dat de roetfilter niet goed werkt. Overweegt u de aankoop van een dieselwagen? Koop uw voertuig dan van een betrouwbare verkoper en ga altijd na wat er onder de eventuele garantie valt.

Gewesten maken samen werk van fijnstof

Niet alleen het Vlaams Gewest, maar ook het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen vanaf 1 juli 2022 deze aanpak hanteren in de strijd tegen roetfilterfraude. Op die manier maken de gewesten samen werk van de uitstoot van fijnstof en een verbeterde luchtkwaliteit. België is met deze aanpak een voorloper in Europa.

 

 

Bron: Departement mobiliteit en openbare werken, Vlaamse Overheid