10/06/2004

Tavernier presenteert Milieu innovatie platform

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams Leefmilieuminister Jef Tavernier heeft het Milieu Innovatie Platform officieel boven de doopvont gehouden tijdens een bezoek aan het Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Onder het motto "het
milieu is een motor voor economische ontwikkeling en geen rem," lanceerde minister Tavernier het milieu innovatie platform (MIP). De verantwoordelijke ministers maken in totaal 7 miljoen euro vrij om het platform de eerste twee
jaren te laten werken. "Het innovatieplatform dient om het wetenschappelijk onderzoek naar ecologische innovatie beter te structureren. Ook het verspreiden van de wetenschappelijke kennis ter zake kan beter," vindt
minister Tavernier. De minister meent dat door het platform een aantal remmen voor ecologische bedrijfsvoering weggenomen worden. "Het milieu is niet de rem, maar een motor voor ecologische en technologische ontwikkeling," benadrukt Tavernier.
Op dit moment is er geen goed overleg en samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn met milieu en technologisch innovatie. Niet op het niveau van het beleid en ook niet op bedrijfsniveau. Het platform wordt een ontmoetingsplaats voor overheden, bedrijven en onderzoeksinstellingen. "Een flinke stap vooruit,"
benadrukt Tavernier, "goede samenwerking op dit vlak kan jobs opleveren. Kijk maar naar Duitsland waar om en bij de 40.000 mensen tewerkgesteld zijn in fabrieken die nieuwe, ecologisch toepassingen ontwikkelen."
"Milieu is geen boeman voor bedrijven," verduidelijkt Jef Tavernier nog. "Een recente Europese studie wees uit dat veel bedrijfsleiders knoeien met de cijfers over de baten en de schade van milieuwetgeving voor hun bedrijf. De milieukost wordt systematisch overschat, de milieubaten onderschat." Het Milieu Innovatie Platform zal volgens Tavernier helpen om het boemanimago van milieumaatregelen de wereld uit te helpen.
Vlaanderen zal de komende jaren een voortrekkersrol spelen in de milieutechnologische innovatie in Europa. De Europese unie verbond zich ertoe om tegen 2010 de sterkste kenniseconomie ter wereld te worden. Daarom moet tegen 2010 3 % van het Bruto Binnenlands Product (BRP) van elke lidstaat van de Europese Unie aan Onderzoek en Ontwikkeling worden besteed. De Vlaamse regering heeft zich voorgenomen om niet alleen te voldoen aan deze afspraken maar heeft in het kader van de Ondernemingsconferentie zelfs beslist om de deadline te vervroegen naar 2007. Daarom heeft deze Vlaamse regering zich gengageerd in het kader van het innovatiepact om het budget voor wetenschap en innovatie elk jaar te laten stijgen met minstens 60 miljoen euro.

info : Ron Hermans, woordvoerder van minister Tavernier
tel. : (02) 553 27 12
e-mail : persdienst.tavernier@vlaanderen.be

Bron : persdienst Vlaamse regering