23/03/2018

Succesvolle samenwerking in Europees onderzoeksproject over aanpak grofvuil

Back to article overview

Het onderzoeksproject URBANREC staat voor “New approaches for the valorisation of urban bulky waste into high added value recycled products”. Het zoekt naar innovatieve oplossingen om de grofvuilfractie te verminderen en de materialen hierin, zoals textiel, hout en kunststoffen, te recycleren. Dat gebeurt in een succesvolle samenwerking met 21 projectpartners: overheden, bedrijven, onderzoeksinstellingen en een ngo. Het project sluit naadloos aan bij het Vlaamse uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval. Daarin zijn specifieke acties vastgelegd voor onder meer hergebruik, meubels, matrassen en harde kunststoffen. De voorgestelde oplossingen zijn technologisch, niet-technologisch of logistiek van aard.

Nieuwe recyclagetoepassingen

Zo focuste het project op installaties die grondstoffen als textiel en plastics uit het grofvuil halen. Daarop worden dan nieuwe recyclagetoepassingen uitgeprobeerd. Een voorbeeld: de langevezelfractie uit het textielafval komt terecht in de productie van niet-geweven vezeltoepassingen (non-wovens), vooral isolatie. De kortevezelfractie dient als versterking van kunststof voor spuitgiettoepassingen. Verder werd ook de toepasbaarheid geëvalueerd van textielafval dat komt van tapijten, autobanden en kunstgras.

Een laatste kans voor tweedehands

Parallel hiermee kwam er een optimalisering van de inboedelservice van de Kringwinkel in Zuid-West-Vlaanderen, een samenwerking tussen het Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen en de afvalintercommunale Imog. En startte er een netwerk onder het motto ‘Een laatste kans voor tweedehands’. Bedoeling is om niet-verkochte kringloopgoederen tegen lagere prijzen te verkopen aan onder meer verenigingen en scholen, om te vermijden dat ze bij het grofvuil belanden. Een app helpt bij het zoeken naar de beste manier om af te geraken van grote, al dan niet herbruikbare huisraad.

Een week uitwisseling

In de week van 19 tot 23 februari kwamen de 21 projectpartners samen in Kortrijk en Mechelen om de resultaten en de toekomstige activiteiten te bespreken. Dat werd gecombineerd met een bezoek aan onder meer milieubedrijf Vanheede Environmental Group en het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid (Centexbel). Verder zette een externe expert de partners op weg om marktopties te plannen voor de nieuw ontwikkelde producten en diensten.

Na een eerste evaluatie feliciteerden de Europese Commissie en een externe auditor de partners van het project met de behaalde resultaten. Een technische workshop en een netwerkevent in de OVAM-gebouwen sloten de week af. Daarbij konden geïnteresseerde organisaties kennis nemen van de innovaties binnen het project. De projectadviseur van de Europese Commissie lichtte ook de Europese financieringsmogelijkheden toe voor toekomstige projectvoorstellen.

Steun van Europa

URBANREC kadert binnen Horizon 2020, het financieel instrument van de Europese Commissie voor de ondersteuning van onderzoek en innovatie binnen de EU. URBANREC loopt nog tot november 2019 en heeft een budget van tien miljoen euro. Hier vindt u meer info.

 
Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid