24/05/2002

Subsidies voor bebossing van landbouwgronden

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera DUA haar principile goedkeuring gehecht aan het subsidiebesluit voor bebossing van landbouwgronden. Eigenaars die hun landbouwgronden willen bebossen, kunnen door dit besluit een aanzienlijke financile steun krijgen. Dit initiatief kadert in het beleid van de minister om de oppervlakte bos en te bebossen gebieden fors uit te breiden tijdens deze legislatuur.

Voor dit jaar is hiervoor een budget van bijna 1 miljoen euro uitgetrokken, naar 2006 toe stijgt dit budget tot 1, 6 miljoen euro. Een belangrijk deel van dit bedrag gaat naar inkomenscompensatie voor landbouwers.

Deze steunmaatregel maakt deel uit van het Programma voor Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen. Eigenaars die hun landbouwgronden willen bebossen, kunnen een beroep doen op vier verschillende subsidiemechanismen:

1. Basissubsidie voor de aanplanting
Deze subsidie dekt de aanlegkosten (terreinvoorbereiding, aankoop en aanplanting plantsoen, aankoop en aanbrengen wildbescherming.). Het subsidiebedrag hangt af van de aangeplante boomsoort. Voor inheemse soorten ligt het bedrag hoger dan voor uitheemse soorten. Het subsidiebedrag gaat van minimaal 850 euro voor cultuurpopulier tot maximaal 3.700 euro voor inlandse eikensoorten.

2. Subsidie voor onderhoud
Ook voor onderhoudswerken na de aanplanting, zoals het verwijderen van jonge begroeiing, wordt een subsidie uitgekeerd. Het gaat om 875 euro voor aanplantingen met naaldboomsoorten tot 1.750 euro voor bebossing met loofboomsoorten.

3. Inkomenssteun
Landbouwers in hoofdberoep en nevenberoep krijgen een inkomenscompensatie van 500 euro per ha per jaar voor een termijn van 20 jaar indien de landbouwgrond bebost wordt met inheemse soorten. Indien er gekozen wordt voor andere soorten, bedraagt de steun 375 euro per ha voor een termijn van vijf jaar.  Aan overige particulieren wordt een bedrag van 175 euro toegekend voor een termijn van 15 jaar bij bebossing met inheemse soorten of voor een termijn van 5 jaar als gekozen wordt voor andere boomsoorten.

4. Premies
Het besluit voorziet tot slot ook bijkomende premies voor bebossing van terreinen gelegen in welbepaalde perimeters. Hiervoor is een premie van 250 euro per ha voorzien. Hier komt nog een supplement van 250 euro per ha voor een beplanting met aanbevolen herkomsten.

Het subsidiebesluit loopt van 2002 tot 2007. Vlaams minister Vera Dua rekent erop dat via deze beslissing tegen 2007 2.760 ha bosuitbreiding kan gerealiseerd worden.

Het subsidiebesluit wordt nu voorgelegd aan de Raad van State.

persinfo: Ann Bats, woordvoerster van minister Dua
tel. 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be