26/09/2003

Studiedag ventilatie in Centrum Duurzaam Bouwen.

Terug naar artikeloverzicht

Op 23 september organiseerde Centrum Duurzaam Bouwen (kortweg CeDuBo) een studiedag over ventilatie, in  samenwerking met J.E. Storkair, Orcon, Bemal en WTCB.

Net die dag werden ook de resultaten van een studie bekend gemaakt, die uitwees dat de vervuiling binnenshuis dikwijls deze van buitenshuis ver overtreft. Er werd zelfs weer hier en daar geopperd dat dit te maken heeft met over-isolatie van gebouwen. Immers, toen we naar aanleiding van de oliekrisis en stijgende brandstofprijzen gebouwen goed zijn gaan isoleren, hebben we deze ook veel beter afgesloten van de buitenlucht. Het is ook n van de gouden regels voor een goede isolatie dat de gebouwenschil zo luchtdicht mogelijk is afgesloten. 

Maar er is een maar. Een gezond binnenklimaat vereist ook een goede ventilatie, of m.a.w. een regelmatige verversing van de lucht om op die manier vocht en andere stoffen af te voeren die in elke ruimte terecht komen. Een eerste lezing hierover werd gegeven door dr. D. Wildemeersch, Cordinator gezondheid en milieu, Administratie Preventieve en Sociale Gezondheidszorg (APSG) van de Vlaamse gemeenschap: Gezondheidsinspectie. Hij haalde voorbeelden aan zoals  kranten, schoensmeer, luchtverversers,  bouwmaterialen e.a. die kleine hoeveelheden afgeven van stoffen die op de lange duur schadelijk kunnen zijn. Trouwens, ook in de natuur bestaat dit fenomeen. Daar is echter meestal niets aan de hand vermits deze stoffen op tijd en stond worden afgevoerd en dus niet de kans krijgen om zich op te stapelen.


Een tweede probleem is het vocht. Vocht ontstaat in huis, door poetsen, koken, douchen,  zweten. Als je dat vocht niet afvoert, kan het zich neerzetten op muren en daar een ideale groeiplaats vormen voor schimmels en bacterin. Dat dit niet gezond is voor de mens hoeft geen betoog en uiteraard is dit ook voor het gebouw zelf alles behalve gunstig.
Arch. B. Vandermarcke, Docent W&K Departement architectuur Sint-Lucas Gent, gaf enkele voorbeelden van wat vocht en schimmels in een woning kunnen aanrichten.

Het is dus duidelijk dat ventileren een noodzaak is voor de gezondheid van mens en gebouw. De grote principes van ventilatie werden naar voren gebracht door twee medewerkers van het WTCB: ir.  L. Vandaele, Hoofdadviseur duurzaam bouwen en ir. C. Delmotte, Projectleider afdeling bouwfysica en binnenklimaat.  Het basisprincipe is niet zo ingewikkeld: lucht wordt afgevoerd uit 'natte' ruimtes (badkamer, toilet, keuken). In de woonruimtes wordt verse lucht aangevoerd die de kans moet krijgen om door het hele gebouw te circuleren. Twee elementen zijn hierbij belangrijk. Enerzijds moeten we trachten zo weinig mogelijk energie te verliezen bij het vervangen van de warme lucht door koude lucht. We hebben immers veel inspanningen gedaan om goed te isoleren. Om dit op te lossen zijn er verschillende systemen op de markt. Anderzijds dient de ventilatie continu te verlopen. Niet nmaal per dag alle ramen wagewijd openzetten, maar wel een kleine hoeveelheid lucht constant aan en afvoeren is de boodschap.


De ervaringen in de sociale woningbouw, waar sinds 1994 een ventilatienorm wordt toegepast, werden gepresenteerd door ir. B.Wallyn, Afdeling projecten van de Vlaamse huisvestingsmaatschappij (VHM). Jammer genoeg staat de particuliere woningbouw vandaag nog niet zo ver. Uit enqutes komt duidelijk naar voor dat de burger nauwelijks het belang van  goede ventilatie inziet of niet op de hoogte is van de juiste toepassing ervan.  Nochtans zal een goede ventilatie een onderdeel vormen van de energieprestatieregeling (EPR), die ir. T. Van de Casteele van de administratie natuurlijke rijkdommen en energie van de Vlaamse gemeenschap (ANRE) presenteerde, en die vanaf 2006 van kracht zal zijn. Hierin worden minimumvereisten voor isolatie, ventilatie en energiebeheer in het algemeen van gebouwen opgelegd. De teksten werden op 22 september ingediend in het Vlaams parlement.

Tot slot, en om het belang van deze materie nog eens extra te benadrukken, een opvallend cijfer dat op de studiedag werd geprensenteerd: om de hinder weg te nemen veroorzaakt door het roken van 1 sigaret, is gemiddeld 120 m verse lucht nodig.

Surf voor meer informatie over Centrum Duurzaam Bouwen en de verschillende activiteiten die er plaatsvinden naar www.centrumduurzaambouwen.be