22/07/2005

Structurele aanpak voor de Vlaamse waterproblemen

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering een eerste uitvoeringsbesluit goedgekeurd inzake het decreet integraal waterbeleid. Dit besluit dat voor advies aan de Raad van State wordt bezorgd, moet het mogelijk maken de voorziene overlegstructuren officieel op te starten. Er worden 16 VTE (voltijdse equivalenten) bijkomend aangeworven en 250.000 euro werkingsmiddelen uitgetrokken voor de bekkenwerking.

Het Vlaams Parlement heeft op 18 juli 2003 het decreet integraal waterbeleid goedgekeurd, maar er werden ter zake door de toenmalige Vlaamse Regering geen uitvoeringsbesluiten gerealiseerd.

Met dit besluit wordt nu voorzien in de geografische indeling van watersystemen door de afbakening van de stroomgebieden, bekkens en deelbekkens binnen het Vlaams Gewest. Verder worden ook de noodzakelijke bepalingen tot formele oprichting van de overlegstructuren op de verschillende niveaus voorzien. De oprichting van deze overlegstructuren is belangrijk om verder uitvoering te kunnen geven aan de bepalingen van het decreet integraal waterbeleid.

Concreet betekent dit (1) de oprichting van de Cordinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) op het Vlaamse niveau, (2) de bekkensecretariaten, de bekkenbesturen en de bekkenraden op het bekkenniveau, en (3) de waterschappen op het deelbekkenniveau.
De oprichting van deze overlegstructuren is onder andere noodzakelijk voor de opmaak van de waterbeheerplannen. De stroomgebied-, bekken- en deelbekkenbeheerplannen zullen de krachtlijnen van de Waterbeleidsnota, die werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 8 april 2005, vertalen naar concrete acties en maatregelen. Deze acties en maatregelen moeten een structurele oplossing bieden voor de Vlaamse en lokale waterproblemen, waaronder wateroverlast, verdroging en verontreiniging van water.

Voor de uitvoering van dit besluit worden er 16 VTE (voltijdse equivalenten) niveau A bijkomend aangeworven en wordt er een bedrag van 250.000 euro aan werkingsmiddelen uitgetrokken voor de bekkenwerking.

"Met dit besluit zet ik een eerste stap om het integraal waterbeleid in de praktijk uit te werken en uit te voeren. In een volgende fase zal er in het najaar een uitvoeringsbesluit met betrekking tot de watertoets en de vismigratie ter goedkeuring aan de Vlaamse Regering worden voorgelegd", aldus minister Peeters.

Bron : Persdienst Vlaamse regering