15/07/2003

Structurele aanpak van zomercomfort in rusthuizen

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, Adelheid Byttebier, vindt dat er bij te hoge temperaturen in de rusthuizen onmiddellijk moet opgetreden worden om het comfort van de bejaarden te garanderen. Kleine mobiele luchtkoelsystemen kunnen op korte termijn voor verkoeling zorgen.

De minister wil echter het zomercomfort in de rusthuizen ook in de toekomst verzekeren door een structurele aanpak. De installatie van een airco-systeem lijkt een evident alternatief maar is niet per definitie de beste oplossing. Dikwijls zijn verschillende vormen van buitenzonwering een betere, goedkopere n duurzamere oplossingen.

In de toekomst zal bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen of bij renovatie gelet worden op n het zomercomfort van de mensen n een laag energieverbruik. Hiervoor zijn een aantal ecologische evaluatiecriteria vastgelegd die bij investeringssubsidies zullen toegepast worden op
welzijns- en verzorgingsinstellingen. Deze gelden sinds 1 juli van dit jaar. Op die manier stimuleren we het gebruik van overhangende delen, goede dakisolatie, buitenzonweringen, lichtgekleurde facades en andere toepassingen bij nieuw te bouwen of te renoveren instellingen.


info : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier 
tel. : 02 / 553 24 99
e-mail : harry.vanbuel@vlaanderen.be